Kompletirano 5. kolo HNL-a kojeg su obilježili sudački propusti: Osijek slavio protiv Rijeke, Hrvatski Dragovoljac prikovan za dno

Osijek/Davor Javorovic/PIXSELL

Utakmicom između Osijeka i Rijeke, ujedno i derbijem kola, kompletirano je 5. kolo najboljeg natjecanja hrvatskog nogometa. Osijek je u ovom derbiju slavio te izbio na vrh, a zadnji je Hrvatski Dragovoljac.

Dinamo s(p)retno slavio

U prvoj utakmici kola, odigranoj još u petak, Dinamo je uz dosta sreće slavio protiv Gorice. Dinamo, iako je bio bolja momčad, tek je s 1:0 slavio protiv Gorice, a i taj gol su postigli vrlo bizarno.

Trijumfalni zgoditak jedan je od najbizarnijih golova hrvatske lige. Francois Moubandje centrirao je s lijeve strane skoro kod korner-zastavice, a šut mu je došao blokirati Albin Doka.

To je uspio, ali završilo je onako kako nije htio. Lopta je odbijanjem od njega promijenila smjer te preletjela Goričinog golmana Ivana Banića. Dok je on skakao pokušavajući je uloviti, lopta je pogodila prečku pa stativu i onda ušla u gol.



Hajduk i Lokomotiva sigurni

Hajduk je sasvim zasluženo s 2:0 na Poljudu pobijedio Slaven Belupo. Hajduk je od početka dominirao terenom, dok se Slaven opredijelio na obranu u niskom bloku. Ipak, prvu veliku šansu imali su gosti u 11. minuti. Krstanović je odigrao povratnu loptu za Bogojevića, koji je s oko sedam metara šutirao pored gola.

Nakon toga je Hajduk nastavio stezati obruč oko protivničkog gola, a pritisak se isplatio u 35. minuti, kada je Sahiti postigao vjerojatno najljepši gol sezone. Sahiti je dobio loptu na oko 40 metara od gola, a onda se sjurio u kazneni prostor i u stilu Lionela Messija prošao kroz obranu Slavena te loptu lagano gurnuo pored Čovića za 1:0.

Hajduk je krenuo ofenzivno i u drugom dijelu, pa je već u 48. minuti stigao do novog gola. Krovinović je kratko dodao loptu Livaji iz slobodnog udarca s oko 17 metara iskosa, ovaj ju je povukao pa onda šutirao, a ona je uz blok prevarila Čovića za novi Hajdukov gol.

Lokomotiva je, pak, vrlo lagano pobijedila Istru 1961 s čak 4:0 (3:0), ostvarivši tako treću uzastopnu pobjedu i opet su prenoćili na vrhu ljestvice. Lokosi su iskoristili sve „poklon-bonove” Istre, Marko Dabro i Ibrahim Aliyu potopili su Puljane, obojica su po dvaput tresli mrežu gostiju, materijaliziravši tako dobru igru svog sastava.

Dragovoljac usamljen na dnu

U dvoboju dvije zadnje momčadi lige sa osam golova i punom preokreta, Šibenčani su došli do prve pobjede, a novajlija u ligi Dragovoljac još je bez osvojenog boda. Domaćini su pobjedu osigurali preokretom kada su u samo devet minuta drugog dijela s 1-2 došli na 4-2. Šibenik je s četiri boda preskočio Istru na osmom mjestu, dok je Hr. dragovoljac još bez boda s gol razlikom 6-18.

Pobjeda Osijeka u derbiju

Na Gradskom vrtu u Osijeku odigran je derbi kola između domaćina i Rijeke, a ovaj put puni plijen su uzeli domaćini. Momčad Nenada Bjelice s ova tri boda skočila je na prvo mjesto tablice te je nanijela Rijeci prvi prvenstveni poraz u ovoj sezoni.

Derbi je odlučila prekrasna akcija domaćina u 17. minuti kada je Bartolec ubacio s desne strane, a Argentinac Ramon Mierez u skoku nadvisio dva igrača Rijeke i pogodio za 1-0 i veliko slavlje Kohorte.

Domaćini su znalački sačuvali vodstvo i skočili na vrh ljestvice s 13 bodova ispred Lokomotive i Hajduka, koji imaju po 10 bodova, dok je Rijeka s prvim porazom sezone ostala četvrta sa 7 bodova.

Sudački propusti

Ovo kolo su, osim sjajnog nogometa, obilježile i dvije sudačke pogreške. Jedna je bila na štetu NK Rijeke u korist Osijeka, a druga na štetu Dragovoljca, a u korist šibenika. O svemu je više rekao šef VAR-a u Hrvatskoj Bruno Marić:

“Ispričavam se svima, NK Rijeci, njezinim navijačima, a onda i svim ljudima koji prate i vole nogomet. Neprihvatljivo je to što su napravili u VAR sobi, neprihvatljivo je da sa svojim odlukama izazivaju bijes, čuđenje ili podsmijeh kompletne nogometne javnosti. Tehničar je zadužen za kompjutorsko crtanje linija i nema sumnje da je pogreška njegova, ali VAR sudac – u ovom slučaju Fran Jović – je taj koji ima sve ovlasti u sobi i koji mora potvrditi sve donesene odluke, pa tako i napravljeno od strane tehničara.”

“Naravno da je na kraju zapovjedna odgovornost moja i stoga sam ja taj koji se mora ispričati svima. Ovaj propust nema baš nikakve veze s HNS-om, Izvršnim odborom ili nekim trećim. To je izravno naš sudački propust, koji je nedopustiv i s kojim ozbiljno kompromitiramo vrijednost i važnost VAR-a.”

O situaciji u Šibeniku kaže: “U Šibeniku je sudac Pajač propustio dati izravan crveni karton domaćem igraču Sahitiju. On je naime u dva navrata nasrnuo na suparnika na apsolutno nedopustiv način. Sudac mu je nažalost dao samo žuti karton, ali nejasno je zašto se nije javila VAR soba, jer riječ je o nasrtajima kakvima nije mjesto na nogometnim terenima. Sahiti je morao dobiti izravan crveni karton.”

Komentari