Kakav uspjeh: Hrvatska je po stanovništvu 130. država svijeta, ali po medaljama na Olimpijskim igrama je 14.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Često možemo čuti ili pročitati da je Hrvatska zemlja sportaša. Koliko god to nekima zvučalo kao izlizana floskula, rezultati govore za sebe, a oni su sjajni.

Do sada je na Olimpijskim igrama u Tokiju podijeljeno 133 od ukupno 339 kompleta medalja, zasad su najuspješniji sportaši iz Kine koji su osvojili 19 zlata, dok je Hrvatska s učinkom od tri zlata, jednim srebrom i dvije bornce na 14. mjestu.

Kada su zemlje u regiji u pitanju Hrvatska se nalazi tri pozicije ispred Slovenije i čak 12 mjesta ispred Srbije. Također valja istaknuti kako imamo i jednak broj osvojenih zlatnih odličja poput recimo Francuske i Njemačke.

Za Hrvatsku je ovaj podatak još i bolji kada u obzir uzmemo činjenicu da Hrvatska ima još aduta, ne samo za medalje, već i za zlato. Naime, Svoj nastup čekaju još i veličanstvena Sandra Perković te uvijek dobri bacači Filip Mihaljević te Sara Kolak.


Osim njih, treba se završiti turnir u vaterpolu, a tu se uvijek nadamo najsjajnijem odličju zbog kvalitete izabranika Ivice Tucka. U ukupnom poretku, iza spomenutih Kineza stoje Japan sa 17 zlata te SAD s četrnaest.

Komentari