Jedna od najboljih hrvatskih sportašica Blanka Vlašić kandidirat će se za predsjednicu Hrvatskog atletskog saveza

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kandidaturu za predsjednicu Hrvatskog atletskog saveza (HAS) najavila je dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis i jedna od najboljih hrvatskih sportašica Blanka Vlašić. U  četvrtak je u otvorenom pismu rekla da joj je motiv poboljšanje sustava i da ne planira nikakav puč, niti rušenje saveza.

Otvoreno pismo Blanke Vlašić objavljujemo u cijelosti:

“Budući da se proteklih dana u medijima spekuliralo o mojim budućim ambicijama i planovima, željela bih i osobno progovoriti o toj temi obraćajući se prvenstveno atletskim klubovima, ali i svima zainteresiranima. U izjavama tijekom moje atletske karijere i nakon prestanka aktivnog bavljenja sportom u više sam navrata naglasila da i dalje želim ostati u sportu i doprinijeti mu svojim znanjem i iskustvom. Jasno je da u tom smislu najviše mogu pružiti atletici i da je atletika moje životno opredjeljenje.

Htjela bih naglasiti da je prva osoba koju sam o svojim ambicijama obavijestila moj dugogodišnji predsjednik u klubu i trenutni predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić. S obzirom na to da je on na kraju svog drugog mandata, izrazila sam želju da se kandidiram za mjesto predsjednice saveza te sam zatražila njegovu podršku.



Moj motiv za obnašanje funkcije predsjednice HAS-a, suprotno onome što je izrečeno ili napisano, jest poboljšanje sustava i snažna želja da kroz odgovornost koja proizlazi iz te funkcije ostvarim najveću korist hrvatskoj atletici. Kao netko tko je najvažniji dio svoje karijere već ostvario, ne trebam funkciju radi funkcije. Umjesto toga, važno je shvatiti da se radi o ulozi kroz koju mogu biti najkorisnija hrvatskoj atletici i funkciji kroz koju se donose odluke te, ono najvažnije, snosi odgovornost za stanje koje će biti rezultat donesenih odluka. Tu sam odgovornost spremna preuzeti na sebe. S istim sam se ciljem obratila i predstavnicima tek nekoliko atletskih klubova, a želja mi je da uskoro saslušam i pojedinačno razgovaram sa svim ostalim predstavnicima članica saveza.

Nakon što mi je medijskom objavom famoznih ‘anonimnih izvora’ oduzeta prilika da sama donesem odluku o tome kada ću i na koji način javno obznaniti da se planiram kandidirati za predsjednicu HAS-a, sve što mi preostaje je reći da bih voljela da se u ovom trenutku u javnosti više govori o mogućnostima razvoja atletike i o problemima koje je potrebno riješiti, nego o meni osobno kao nekome tko je navodno nedorastao za aktivno djelovanje u tom istom sustavu.

Nakon 20 godina atletske karijere dobro poznajem problematiku i sustav rada HAS-a koji je neposredno utjecao i na moj sportski razvoj. U tom smislu vidim puno prostora da se sportašima bolje služi kako bi se potaknulo ostvarenje vrhunskih rezultata i razvoj atletike. Svjesna sam težine i odgovornosti koju nosi ova funkcija, ali se osjećam pozvanom pomoći svakome tko se trenutno nalazi u sustavu i čeka priliku za ostvarenje vlastitog talenta. Podsjećam da je atletika vrlo egzaktan sport u kojem se kriteriji i pravila jednostavno definiraju te na istom principu želim graditi i HAS.

Želim formirati savez u kojem ne postoji ‘moj’ niti ičiji tim iz sjene, već otvoren sustav u kojem svi imaju priliku sudjelovati u razvoju. Neću izabirati nikoga niti dodjeljivati funkcije, želim da svi oni koji budu htjeli sudjelovati dobiju priliku biti izabrani od strane svih članica na temelju znanja, struke i želje za poboljšanjem. Da budem što jasnija, smatram da izbor svih tijela i odbora treba biti definiran po jasnim kriterijima prema kojima će ih birati sve članice saveza, upravo kako bismo u budućnosti izbjegli mogućnost da ja ili bilo tko drugi na funkciji u ruke dobije apsolutnu moć i zatvoren sustav koji radi samo u interesu pojedinaca.

O detaljima mog programa bit će više riječi kada podnesem kandidaturu za mjesto predsjednice HAS-a. Ako moje ideje budu prepoznate, stavljam se na raspolaganje hrvatskoj atletici. Ne planiram nikakav puč ni rušenje saveza. Ništa tomu slično nije u skladu s mojom retorikom i životnom filozofijom podizanja, a ne rušenja letvice”, piše u pismu Blanka Vlašić.

Komentari