Izbori za predsjednika HNS-a krajem ljeta? Šuker izgubio potporu moćnih saveznika, evo tko se spominje kao nasljednik

Bruno Konjevic / CROPIX

Kako trenutačno stvari stoje, Davor Šuker broji posljednje mjesece, a možda i tjedne na mjestu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Šuker je, prema svim informacijama kojima raspolažem, završio svoju etapu na čelnoj poziciji HNS-a.

Što bi se reklo, dotjerao je cara do duvara. U Kući nogometa s obje noge stoji na kori od banane. Iako je Šuker mačka s devet života i kad je on u pitanju, ne treba ništa izrijekom tvrditi, još manje ga podcijeniti, no teško da će se ovaj put situacija okrenuti, kao što se to znalo dogoditi u posljednjih nekoliko godina kada se činilo da će ga smijeniti, a onda bi iznenada uskrsnuo.

Šuker izgubio potporu

Šuker je godinama vješto balansirao među silama moći, znalački se snalazio u zakulisnim igrama, kao i većina nomenklature HNS-a sjedio je na više stolaca. No kako to obično biva, došlo je vrijeme kada nogari počnu popuštati na svim stranama.

Naime, stvorena je kritična masa nezadovoljstva, previše je razočaranih njegovim predsjedanjem Savezom i malo tko je spreman za njega podmetnuti leđa. Šuker je izgubio potporu gotovo na svim razinama i praktički da više nema ozbiljnih saveznika. Kako čujemo, čak ni osječka struja više ne stoji uz njega tako čvrsto i bezuvjetno.



Čini se da je i njima jasno kako je Šuker potrošio sve kredite. Ni odnosi s Međugorjem nisu isti kao prije nekoliko godina, a pitanje je jesu li ikada i bili iskreni. Znamo da je bilo okretanja kola usred velikih prometnih gužvi, ali se nakon žešće intoniranih priopćenja s Maksimira ubrzo vraćao na „pravi“ kolosijek, piše Gol.hr

Okretanje kola nije se svidjelo Međugorju

Kako se glavni šef parade silom prilika odmicao od Kuće nogometa, naravno da mislim na Zdravka Mamića, tako je i Šuker sve više okretao kola i tražio saveznike na drugim terenima. Sumnjam da je bjeguncu od hrvatskog pravosuđa to najbolje sjelo. Šukeru je odmicanje jedno vrijeme išlo dosta dobro, no čini se da je stigao trenutak za poravnavanje računa.

Izgubio je potporu u bazi, u županijskim savezima diljem države, ali i na samom vrhu. U Izvršnom odboru gotovo da ni s kim ne razgovara. Tu ima kakvu-takvu potporu tek jednog ili u najboljem slučaju dvojice članova.

Da je tomu tako, govori i podatak da je čak 14 od 16 članova Izvršnog odbora diglo ruku za sazivanje izvanredne sjednice Skupštine, koja će se održati u srijedu. Samo sazivanje sjednice i nije odveć neobično, ali jest to o čemu će se na njoj razgovarati i odlučivati.

Spekulira se da će se glasati o izmjenama Statuta prema kojima bi se mijenjao sastav skupštine Saveza. Možda će se smanjivati broj delegata koje u skupštinu daje deset prvoligaških klubova, a povećao bi se broj zastupnika koji su predstavnici županijskih saveza.

Izbori za predsjednika HNS-a krajem ljeta?

Ako to prođe, prvoligaši više ne bi delegirali u skupštini po dva zastupnika, nego samo jednog, dok bi županijski savezi umjesto jednog predstavnika slali po dvojicu. Na taj način odnos moći opet bi se dramatično promijenio u korist saveza.

Isto tako, vrlo lako je moguće da se predsjednički izbori raspišu već za kraj ljeta, a ne koncem godine kako je planirano. U svakom slučaju, Šukerov mandat ističe sredinom prosinca i do tada se izbori moraju održati.

Što je kvaka cijele priče? Da bi uopće ušao u proceduru, Šuker mora imati potporu domicilnog županijskog saveza, a to je Zagrebački nogometni savez. U ovom trenutku njegovu će potporu jako teško izvojevati.

Komentari