Hrvatska će se boriti za više od 100 milijuna kuna: Evo tko su mogući protivnici Vatrenih na Final Fouru

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Hrvatska je završila posao u tom “omraženom” natjecanju, kako je čak i izbornik Dalić posprdno zvao Ligu nacija. I to s čistom peticom.

Dobro, sami start nije odavao takav rasplet, nakon 0:3 u Osijeku neki su poželjeli i dati “cipelu” Daliću, bilo je tamo i zvižduka u Slavoniji, ali Vatreni su se nakon toga uistinu – čudesno iskupili.

Osiguran je završni turnir Lige nacija, Modrić i ekipa će u lipnju tako krenuti po trofej i mogli bi postati tek treća reprezentacija u povijesti koja ga ima u svojim “vitrinama”.

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Nizozemska sigurna, a prijeti Portugal
A tko nas tamo čeka? Za sada se zna samo jedna reprezentacija i vrlo vjerojatni domaćin – Nizozemska. Dva smo se puta susretali s Nizozemcima, a posebno pamtimo onaj prvi dvoboj u srpnju 1998., kada smo pogocima Prosinečkog i Šukera stigli do bronce na Mundijalu u Francuskoj. Drugi međusobni ogled bio je u prijateljskoj utakmici 2008. na Poljudu kada su Nizozemci protutnjali Splitom s 3-0.



A danas i sutra ta će lista biti kompletirana. U ponedjeljak od 20.45 sati Mađarska u Budimpešti dočekuje Italiju, a uoči posljednjeg kola Mađari imaju dva boda viška u odnosu na Talijane, što znači kako bi Mađarsku jedino poraz udaljio od odlaska na završnicu. Prvi njihov međusobni ogled u skupini završio je pobjedom Italije 2-1.

Međusobni omjeri? S Mađarima smo se, od stjecanja neovisnosti, susreli devet puta, a čak pet od tih susreta bilo je prijateljskog karaktera. Upisali smo četiri pobjede i četiri remija, a doživjeli samo jedan poraz, onaj 2019. u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U dvobojima s Talijanima također se možemo pohvaliti boljim omjerom, štoviše, nikad nismo poraženi u osam međusobnih dvoboja, a pritom smo upisali tri pobjede i pet neriješenih ishoda.

I onda u utorak ćemo dobiti posljednjeg putnika. Iz sudara Portugala i Španjolske. Ronaldo i društvo imaju sve u svojim rukama, domaći teren i dva boda viška, pa su tako trenutno favorit za odlazak na završnicu. Hrvatskoj to, prema povijesnim iskustvima, ne bi odgovaralo jer smo protiv Portugalaca u sedam utakmica upisali šest poraza i tek jedan remi.

No, u svakom slučaju, bit će to novi spektakl za Hrvatsku. Polufinalni parovi odredit će se ždrijebom, a završni turnir održat će se od 14. do 18. lipnja iduće godine.

I nije nebitno za HNS, past će dodatne financije na račun Saveza. Hrvatska je osiguranim ostankom u Ligi nacija osvojila nešto manje od dva i pol milijuna eura. Osvajanjem turnira dobila bi 14 milijuna eura, što je iznos od oko 105 milijuna kuna. Samo za usporedbu, za srebro u Rusiji HNS je dobio oko 29 milijuna eura.

A osim bogate novčane nagrade i prestiža, osvajanje Lige nacija povlači i veliki sportski motiv. Naime, takav uspjeh bi reprezentaciji uvelike olakšao plasman na sljedeće Europsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj, piše Dnevno.hr

Koliko sjajnih vijesti nakon spektakla u Beču, Vatreni u miru putuju u Katar, ova Hrvatska može napraviti sigurno velike stvari…

 

Komentari