HNS ODABRAO ŠVEĐANE Hajduk i Inter se protive: Firma nema nikakvih bankovnih jamstava, poslovali u milijunskim gubicima, a tek načelno prezentirane ostale pristigle ponude

Damir Krajac / CROPIX

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza održana je sjednica Izvršnog odbora HNS-a na kojoj je, između ostaloga, donesena odluka o prodaji televizijskih i povezanih prava kojima je vlasnik HNS, objavljeno je u ponedjeljak na internetskom portalu HNS-a.

Sastanku Izvršnog odbora prethodio je sastanak rukovodstva Saveza s predstavnicima klubova Prve lige, na kojem su klubovima predstavljeni tijek i rezultati pregovora s tvrtkama koje su iskazale interes za kupnju TV prava, a rukovodstvo Saveza je predložilo najbolju opciju. Predstavnici osam prvoligaša iskazali su zadovoljstvo predstavljenom ponudom te su bili suglasni s prijedlogom kojeg smatraju dobrim za daljnji razvoj hrvatskog nogometa, pri čemu predstavnik Intera nije bio prisutan, dok se Hajduk izuzeo iz odlučivanja o ovoj temi, priopćio je HNS.

Rezultati pregovora, kao i stav klubova, predstavljeni su potom i Izvršnom odboru HNS-a, koji se jednoglasno odlučio za predloženu najbolju opciju te će se pristupiti dogovaranju detalja i potpisivanju ugovora s odabranom tvrtkom, ističe HNS.

U priopćenju se podsjeća da je Hrvatski nogometni savez objavio 20. travnja međunarodni poziv za dostavu ponuda za pregovore o prodaji televizijskih i povezanih prava kojima je vlasnik HNS. Nakon što je 11. svibnja istekao rok za dostavu prijedloga, Savez je klubove Prve lige načelno upoznao s pristiglim ponudama te je pristupio fazi pregovora s ponuditeljima.



Prema pisanju hrvatskih medija, najbolju ponudu za otkup tv-prava za Prvu HNL dala je švedska tvrtka “Magine Pro” i ona je navodno vrijedna više od deset milijuna eura godišnje, odnosno oko 103 milijuna eura za razdoblje od deset godina. Aktualni ugovor o tv-pravima za Prvu HNL vrijedi do 2022. godine.

Hajduk nezadovoljan odlukom

Povodom odluke Izvršnog odbora HNS-a o prodaji tv-prava za Prvu HNL, splitski Hajduk objavio je u ponedjeljak da HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne reference odabranog ponuđača, a prema pisanju hrvatskih medija radi se o švedskoj tvrtki “Magine Pro”, koja je navodno ponudila oko 103 milijuna eura za razdoblje od deset godina. Također, Hajduk je najavio da će podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže tv-pravima domaćih utakmica hrvatskog prvenstva.

U vezi odluke Izvršnog odbora HNS-a o prodaji tv-prava za Prvu HNL, splitski Hajduk je u ponedjeljak na svom internetskom portalu objavio sljedeće priopćenje: “HNK Hajduk je prisustvovao današnjem sastanku održanom u HNS-u na temu novog ugovora o TV pravima na hrvatski nogomet. Na spomenutom sastanku su tek načelno prezentirane pristigle ponude, a izdvojena je jedna, financijski najizdašnija, na rok trajanja od 10 godina (7 fiksno + 3 opcija produženja).

Predsjednik Uprave Marin Brbić je kao predstavnik HNK Hajduk tražio punu informaciju o ponuđaču s najizdašnijom ponudom radi utvrđivanja svih okolnosti za donošenje najbolje odluke, što uključuje i procjenu pouzdanosti i kvalitete poslovanja partnera s kojim se sklapa tako dugoročan ugovor, kao što je to uobičajeno u poslovnom svijetu.

O kome je točno riječ?

Cijela priča je pomalo čudna jer je ova firma za medijsko oglašavanje, koja nudi preko 100 milijuna eura kroz 10 godina, osnovana samo dva mjeseca prije objave naječaja.

Naime, firma ‘Magine Pro’ osnovana je prije osam godine, točnije 2012. godine, a njihova je ideja da budu globalna streaming platforma.

Unatoč izdašnoj ponudi, poslovanje nije teklo glatko kako se dalo naslutiti iz priopćenja koje je objavio HNS. Naime, firma je prije dvije godine zabilježila gubitak od oko 25 milijuna eura.

Nema jamstva

Unatoč zahtjevu predsjednika Brbića, HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne reference spomenutog ponuđača. Nedugo nakon sastanka u medijima su se već pojavile informacije da je riječ o tvrtki koja je osnovana prije samo tri mjeseca s temeljnim kapitalom od 6.000 funti, i koja se na natječaj javila bez ikakvih bankovnih jamstava za predanu ponudu, što samo potvrđuje opravdanost zahtjeva predsjednika Brbića.

HNK Hajduk smatra da ozbiljan partner na tako dugi rok mora dati bankovno jamstvo za prvu godinu odmah pri sklapanju ugovora i već od sljedeće sezone otkupiti pravo isplatom postojećem vlasniku TV prava, što bi bilo logično i za novog ponuđača, i za klubove Prve HNL. Ovako ostajemo dvije godine u iščekivanju i neizvjesnosti hoće li se spomenuti dogovor uopće realizirati, to više što u tom trenutku nitko od potpisnika ugovora ne mora biti na funkcijama, imajući u vidu izbore u HNS-u koji nas čekaju iduće godine.

Trenutni iznos koji klubovi dobivaju je mizeran i ispod svake razine i ponuđeno povećanje tek je ispravak anomalije iz prošlog ugovora, a ključni problem ostaje rok trajanja ugovora od 10 godina. Nepobitna je činjenica da je vrijednost TV prava globalno samo u zadnje četiri godine skočila za 65 posto i to je najbolji pokazatelj koliko je štetno za klubove potpisivati ugovor na 7 ili 10 godina, a na to HNK Hajduk upozorava svo vrijeme.

Nezadovoljni i dostupnošću informacija

Svjesni smo da nekim klubovima i ovaj rast predstavlja ogroman skok u njihovom budžetu, ali također smatramo da je interes za našom ligom velik te da ima veću vrijednost nego li je do sada valorizirana. O interesu za našu ligu dovoljno govore podaci da je drugu utakmicu polufinala Hrvatskog nogometnog kupa na HRT-u gledalo 430.000 ljudi.

Naposljetku, HNK Hajduk je iskazao nezadovoljstvo dostupnošću informacija o odabranom ponuđaču, činjenicom da je klubovima uskraćeno pravo pregovaranja o TV pravima kao vlastitom proizvodu, te rokom trajanja novog ugovora. Sukladno tome, predsjednik Brbić je na sastanku najavio da će HNK Hajduk podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže TV pravima HNL utakmica u kojima je domaćin te da će to pretočiti i u formalan zahtjev prema HNS-u. Ako se Hajdukov zahtjev po uobičajenom obrascu odbije, Klub će pribjeći svim dostupnim pravnim sredstvima zaštite svojih interesa”.

Komentari