Hajduk blizu dogovora s poznatim Portugalcem koji je vodio veliku zvijezdu Man Utd-a i učio od Mourinha

Twitter

Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius rade punom parom. Predsjednik i sportski direktor Bijelih već danima intenzivno traže novog trenera Hajduka. Važe se i procjenjuje, telefoni gore, puno je poziva i kontakata.

Spekulacije su u ovakvim trenucima uobičajene. Zasad se ne može sa sigurnošću reći na koji broj će kuglica stati, ali do nas je došla informacija da se jedno ime probilo blizu dobitnog broja.

Jakobušić želi zvučno ime, razloga je puno, vjerodostojnost i kvaliteta ključne su riječi. Čini se da je predsjednik Hajduka na dobrom tragu i blizu rješenja koja će odjeknuti eterom.

Hajduk pregovara s Portugalcem Silasom

Prema našim informacijama, daleko se odmaklo u pregovorima s Jorgeom Manuelom Rebelom Fernandesom, puno poznatijim pod nadimkom Silas.



Radi se o 44-godišnjem portugalskom stručnjaku, bivšem treneru lisabonskog Sportinga. Ako se stvari budu razvijale prema očekivanjima, Silas bi već početkom idućeg tjedna mogao osvanuti u Splitu. Podcrtavamo da ništa još nije sigurno, pregovori su u tijeku, ali naše informacije govore da su u završnoj fazi.

Silas je imao vrlo dobru igračku karijeru. Igrao je u nekoliko portugalskih klubova, a najveći trag ostavio je u Belenensesu, jednom od tek ukupno pet klubova koji su osvajali naslov portugalskog prvaka. Od poznatijih klubova izvan Portugala u kojima je igrao, izdvajamo engleski Wolverhampton, u kojem je proveo tri godine. Upisao je i tri nastupa za portugalsku reprezentaciju.

Igračku karijeru završio je 2017., a već u siječnju 2018. postaje glavni trener Belenensesa. Preuzeo je klupu u turbulentnim vremenima za taj portugalski kluba, baš kada se naziralo da će se rascijepiti na dva dijela.

Bivši trener Sportinga iz Lisabona

U proljetnom dijelu sezone 2017./2018. odveo je Belenenses do 12. mjesta i ostavio ga u elitnoj konkurenciji. Sljedeći sezone osvojio je deveto mjesto, što je bio vrlo dobar rezultat s obzirom na okolnosti i sukobe vrhuške klube s navijačima, koji su potom osnovali svoj klub.

Iako je radio u prilično teškim uvjetima, Silas je pokazao da ima trenersku žicu. Primjerice, u prosincu 2018. proglašen je menadžerom mjeseca elitne portugalske lige. Sporting ga je pratio već neko vrijeme pa nije bilo preveliko iznenađenje kada je u rujnu 2019., dvadesetak dana nakon raskida ugovora s Belenensesom, prešao u redove portugalskog velikana, koji je u to vrijeme također bio u velikim previranjima.

Silas je bio glavni trener Sportinga do ožujka 2020. Portugalski mediji pisali su da je pokazao karakter jer nije dozvolio da mu se miješaju u posao. Došlo je do sukoba s vrhuškom kluba pa je odlučio podnijeti ostavku.

Zna što je pritisak i fanatični navijači

Budući da je radio u klubu poput Sportinga, koji ima milijunsku vojsku fanatičnih navijača i stalno je u centru medijske pažnje u Portugalu, te je komešanje oko kluba pravilo, a ne iznimka, slično kao i u Hajduku, jasno je da je navikao raditi pod pritiskom.

Stekao je životno i trenersko iskustvo koje će mu jako dobro doći ako sjedne na klupu splitskog kluba. Iako je Torcida povezanija s navijačima Benfice, Sporting i Hajduk su po mnogo čemu sličniji.

Kao i Hajduk, i Sporting prate višegodišnje trzavice u i oko kluba. Primjerice, Sporting također dugo nije bio prvak, čak od 2002. U tom razdoblju promijenilo se puno uprava i nakotilo bezbroj afera.

Veliki lisabonski klub najpoznatiji je po svojoj čuvenoj omladinskoj školi. Iznjedrio je mnoštvo svjetski poznatih nogometaša. Među posljednjima je Bruno Fernandes, trenutačna zvijezda Manchester Uniteda. Fernandes nije počeo karijeru u Sportingu, ali u njemu je stekao ime. Silas ga je trenirao i prema kazivanju portugalskih novinara, značajno je utjecao na njegov igrački razvoj.

Silas je učio od najboljih. Primjerice, na počecima igračke karijere u Leiriji ga je trenirao Jose Mourinho, a u reprezentaciji Portugala Luiz Felipe Scolari.

Utjecao na razvoj Brune Fernandesa i cijelog niza mladih talenata

Ono što je za navijače Hajduka bitno, preferira napadački nogomet, traži posjed lopte, ali sa što bržim prilazom protivničkim vratima. Što je za čelnike kluba još važnije, pokazao je da zna prepoznati mladog igrača i podići mu cijenu.

Pod njegovim vodstvom razvio se cijeli niz talenata. Uz Fernandesa, najpoznatiji je Reinildo Mandawa, kojeg je trenirao u Belenensesu, a koji je sada u Lilleu. Vrijednost mu je narasla za vrijeme igranja pod palicom Silasa za 400 posto, sa 600 tisuća na tri milijuna eura. Slično je napravio i s Eduardom Henriqueom, kojeg je također trenirao u Belenensesu. Trenutačno je igrač Sportinga na posudbi u Crotoneu.

Uglavnom, pokazao je da zna izbrusiti mlade igrače i povećati im cijenu. Jako bitna stavka za Hajduk. Nakon Sportinga spominjao se kao jedan od kandidata za preuzimanje Panathinaikosa i Fenerbahčea. Bio je jedan od kandidata za klupu turskog velikana kada je za to mjesto ozbiljno konkurirao i Nenad Bjelica. Kako saznajemo, bio je u opticaju i za trenera Crvene zvezde, no nije došlo do dogovora s beogradskim klubom.

Novac nije glavni motiv, želi odriješene ruke

U svakom slučaju, radi se o poznatom i cijenjenom treneru u europskim okvirima. Ne može se ništa unaprijed reći, ali možda je upravo Silas pravi čovjek za Bijele. Čini se da ima sve što Hajduku u ovom trenutku traži.

Jasno, financijska strana cijele priče nije zanemariva, ali čini se da novac nije ključan Portugalčev motiv. Hajduk je prije svega izazov. Ako su mu Splićani spremni dati odriješene ruke, naš je dojam da je, prema informacijama s kojima raspolažemo, dogovor lako moguć, prenosi Gol.dnevnik.hr 

Komentari