ENGLESKA – HRVATSKA 1:0 Hrvatska s porazom otvorila svoj nastup na Europskom prvenstvu

U 15 sati na Wembleyju  Hrvatska otvara svoj put na Europskom prvenstvu protiv domaćina Engleske. Gordi Albion jedan je od favorita prvenstva, a Hrvatskoj kronično nedostaje pobjeda protiv velikana.

Slavljem nad domaćinima pokazali da smo spremni za velike stvari.

Hrvatska bi ako ne bude prva u skupini, mogla izbjeći Francusku, Njemačku ili Portugal. No, trebamo li kalkulirati? Hrvatska je najbolja kada da sve od sebe i protiv najjačih pokažemo koliko smo dobri. U prvoj utakmici vjerojatno neće biti mjesta kalkuliranju i Vatreni će ići na pobjedu, a ako nam se dogodi poraz – nije kraj svijeta.

Englezi dolaze u fantastičnom sastavu

Gotovo na svakoj poziciji imaju barem dva igrača koji igraju na vrhunskom nivou. Iskusniji su nego u Rusiji, a jači su i za nekoliko mladih, odličnih igrača koji gore da pokažu koliko i što mogu. Najviše se ističe dvojac koji je igrao finale Lige prvaka, Cityjev Phil Foden, kojem je 21 godina i Chelseajev Mason Mount, koji je nešto stariji s 22 godine.



Čini se da će obojica zaigrati od prve minute, a Dalić je u vatru gurnuo Joška Gvardiola. 19 -godišnjak ima fantastičnu sezonu iza sebe i mnogi su zazivali njegovo ime u prvih 11, a nakon samo 45 minuta u dresu reprezentacije Gvardiol će dobiti priliku. Umjesto Petkovića u napadu je Kramarić koji je žario i palio Bundesligom.

Evo i našeg sastava

Često se govori da mu vrh napada nije idealna pozicija, ali danas će dobiti priliku pokazati da može pokriti koju god poziciju je potrebno. Vjerojatno će se izmijenjivati s Rebićem na poziciji najisturenijeg, no to je ono manje važno. Važno je da pokažu što i koliko mogu, a svi znamo da obojica mogu puno!

Evo u kakvom bi sastavu Hrvatska trebala igrati:

HRVATSKA: (4-2-3-1): Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Brozović – Kramarić, Modrić, Kovačić, Perišić – Rebić

ENGLESKA – HRVATSKA 1:0

Tijek utakmice:

95′
KRAJ! Engleska je pobijedila Hrvatsku 1:0 u prvom kolu skupine D Europskog prvenstva. Vatreni nisu izgledali dobro, u većem dijelu utakmice Englezi su bili bolji i možemo reći kako su zaslužili ova tri boda. Dečki, glavu gore, u petak slijedi Češka!

91′
Strijelac jedinog pogotka Raheem Sterling je uz pljesak engleskih navijača otišao na klupu, zamijenio ga je Dominic Calvert-Lewin.

89′
Igrat će se sudačka nadoknada od četiri minute.

88′
Sudar glavama Vide i Bellinghama, potrajat će i ovaj prekid neko vrijeme.

85′
Novi Dalićev adut s klupe je Mario Pašalić koji je ušao u igru umjesto Matea Kovačića.

82′
Engleski izbornik Gareth Southgate ide u zatvaranje utakmice. Upravo je izvadio svoju udarnu napadačku iglu i kapetana Harryja Kane, umjesto njega je ušao mladi veznjak Jude Bellingham.

78′
Petković je ušao u igru umjesto Rebića.

76′
U ovim trenucima je mali prekid zbog ukazivanja liječničke pomoći Johnu Stonesu. Stoper Engleza je nakratko napustio igru, ali za očekivati je da će se uskoro i vratiti. Evo ga…

74′
Sterling je sada upropastio dobru šansu za Engleze, jer je bio sam na jednom odbijancu, imao je vremena jako puno, da bi na koncu poslao loptu nebu pod oblake.

71′
Reagiraju i Englezi, Marcus Rashford je njihov prvi džoker s klupe, on je zamijenio Fodena.

70′
Dvostruka promjena u redovima Vatrenih: Brekalo je ušao umjesto Kramarića, a Vlašić umjesto Brozovića.

70′
Uigrana akcija nakon kornera, Modrić nije ubacio u šesnaesterac nego na 17 metara odakle je Brozović pucao iz voleja, neprecizno.

67′
Mount je iz slobodnjaka gađao Livakovićev kut, otišlo je to nekoliko centimetara preko gola uz velike uzdahe tribina.

66′
Brozović je pokosio Mounta i dobio žuti karton, opravdano. Englezi će imati priliku iz slobodnog udarca s otprilike 20 metara.

65′
Ubačaj Vrsaljka odbila je engleska obrana, ravno na nogu Kovačića koji iz prve puca, ponovno su očistili Englezi, sada do Rebića koji lijevom nogom nije dobro zahvatio loptu.

64′
Foden je nagazio Gvardiola koji je ostao ležati na terenu. Orsato je zaustavio igru i pokazao Englezu žuti karton, a Joško se oporavio i igra dalje.

62′
Kane se pridigao i nastavlja utakmicu.

61′
Munjevita akcija Engleza, nered su stvorili Mount, Kane i Sterling, da bi na koncu Kane malo zakasnio na ubačaj s lijeve strane i pritom se zabio u stativu. Ostao je engleski kapetan ležati, ukazuje mu se liječnička pomoć.

60′
Zlatko Dalić je na zagrijavanje poslao Vlašića, Brekala i Pašalića.

57′
1:0 vodi Engleska! Fenomenalno proigravanje Walkera za Philipsa rasparalo je hrvatsku obranu, veznjak Leedsa se riješio Gvardiola i ubacio u šesnaesterac za Sterlinga u čijem je udarcu s 10-ak metara bilo previše snage i siline da bi to Livaković uspio zaustaviti

55′
Bilježimo prvi udarac Hrvatske u okvir gola, bio je to šut Luke Modrića s 30 metara, Pickford je zaustavio uz manje poteškoće.

50′
Ispucao je loptu Livaković, činilo se da je ona izgubljena jer je išla ravno prema neometanom Trippieru, međutim on ju je glavom vratio svom vrataru Pickfordu i nije vidio da je u blizini Rebić. Pickford je bio daleko od svog gola i uspio je igrati loptom prije Rebića…

48′
Žuti karton sada je dobio Mateo Kovačić zbog preoštrog starta na svog suigrača iz Chelseaja, Masona Mounta.

46′
Bez promjena u sastavima započelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

43′
Trippier je iz slobodnog udarca pogodio Perišića u glavu i blago ga ošamutio, ali moći će Ivan nastaviti utakmicu.

42′
Mings je pod pritiskom ispucao jednu dugu loptu koja se u konačnici pretvorila u fenomenalno proigravanje za Sterlinga. Na njega je išao Ćaleta-Car koji je u tom duelu igrao rukom i dosuđen je slobodan udarac za Engleze na 18 metara, a Ćaleta-Car je pritom dobio žuti karton.

38′
Čini se da je sada došao red na Engleze koji su, nakon što su nekoliko minuta bili svi na svojoj polovici, sada potpuno zagospodarili terenom.

32′
Sakrili su Modrić i društvo Englezima loptu sada, posjed u proteklih pet minuta je debelo na našoj strani, ali nažalost nema još uvijek neki konkretnih akcija iz kojih bi ugrozili Pickforda.

29′
Probao je Vrsaljko sada lijevom nogom poslati upotrebljiv centaršut, ali njemu ljevica nije jača strana. Bit će gol-aut za Engleze.

27′
Zaprijetila je sada Hrvatska! Vrsaljko je na desnoj strani provukao loptu pored dvojice suparnika i uputio ubačaj u šesnaesterac, na loptu nije stigao Rebić već je ona produžila sve do Perišića koji je pokušao iz voleja desnom nogom, ali nije dobro zahvatio, otišlo je to nebu pod oblake.

23′
Polovica prvog dijela je iza nas i najbolja vijest je ta da Hrvatska nije primila pogodak. Inače smo malo toga konkretnog vidjeli od Vatrenih, naročito u igri prema naprijed.

20′
S brojnim križanjima Englezi rade jako velike probleme našoj obrani.

17′
Malo zatišje je bilo u posljednjih nekoliko minuta. Englezi su sada imali slobodni udarac na 30 metara iz kojeg su ubacili loptu prema Kaneu, ali on je bio u zaleđu.

12′
Još uvijek se traže naši reprezentativci, hvataju ritam utakmice. Zasad to izgleda dosta konfuzno, sada je Brozović jednu loptu pod pritiskom bacio u aut.

9′
Poslije kornera Mounta naša obrana je odbila, ali na volej Philipsa koji je stisnuo loptu i tukao, međutim Livaković je to obranio. Bogme, u velikom naletu su Englezi u protekle tri-četiri minute…

8′
Opet je opasno pred našim golom, Kane je sjajno podvalio za Sterlinga koji se sjurio iskosa s lijeve strane, ali uspio ga je stići Duje Ćaleta-Car i odbiti loptu u korner.

6′
Stativu su pogodili Englezi! Izvrsnu i brzu akciju su složili poslije auta, lopta je došla do Fodena koji se pokraj Gvardiola namjestio na svoju ljevici i pucao, ali okvir gola je spasio Livakovića.

4′
Visoki presing igraju Englezi u uvodnim minutama, sada su Vatreni konačno došli do daha i proveli nešto duži period na suparničkoj polovici.

2′
Nema iznenađenja u taktičkim postavkama, Englezi su ipak s četvoricom u posljednjoj liniji, kao i naši.

Komentari