Dvije pobjede donose nam prolaz s prvog mjesta, drugo nam donosi samo ulazak u teške kvalifikacije

Hrvatska u finiš kvalifikacija za SP u Kataru ulazi u vrlo delikatnoj poziciji. Drugo mjesto je osigurano, ali to je ionako minimum minimuma koji smo trebali ostvariti, ali to nam donosi samo ulazak u jako teške dodatne kvalifikacije. Stoga se kao imperativ nameće osvajanje prvog mjesta.

Uoči odlaska na SP u Rusiji bili smo u još težoj situaciji, jer nam je tamo pobjeda u zadnjem kolu u Kijevu protiv Ukrajine samo donosila ulaz u dodatne kvalifikacije, a sada smo bar to već osigurali. Osim toga, ključni susret igramo na Poljudu, a ne u Kijevu, pa je i to prednost, piše Direktno.hr

Ipak, sama činjenica da smo se u vrlo laganoj kvalifikacijskog grupi doveli u situaciju da “visimo” svakako nije dobra. Kao što i općenito naša igra nakon Rusije nije dobra, izuzev nekoliko dobrih utakmica, poput one sa Španjolcima na Maksimiru ili sa Škotima na Euru.

No nećemo sada plakati za “prolivenim mlijekom”, već treba analizirati kako biti prvi.



Petković umjesto Kramarića?
Izbornik Zlatko Dalić je u “5 do 12” pozvao u reprezentaciju Brunu Petkovića koji opet oduševljava u dresu Dinama. Znamo da Dalić nije neki fan Petkovića, ali očito je procijenio da mu treba.

Time se nameće pitanje, umjesto koga bi on mogao igrati?

Logično je da to bude Andrej Kramarić koji već duže vrijeme ne igra na razini. Protiv Malte, a pogotovo Rusa treba nam netko tko se zna zagraditi i igrati leđima okrenut golu, a to je jedino Petković, eventualno Ante Budimir kojega nema.

Lovro Majer ulazi umjesto ozlijeđenog Kovačića?
Još jedan indikativan poziv je onaj upućen Lovri Majeru. I on je pozvan u zadnji čas i on također igra u top formi u Rennesu. S obzirom da nema Matea Kovačića kojeg obično izbornik forsira, Majer je logičan izbor jer je tehnički i kreativno jači i od Nikole Vlašića i od Marija Pašalića.

Ipak, s obzirom da se igra na Poljudu, izbornik bi mogao tribine “počastiti” Vlašićem ili Pašalićem, ali to je samo pretpostavka.

Grbić umjesto Livakovića?
Posljednje informacije sugeriraju da bi Dominik Livaković mogao izgubiti reprezentativnu jedinicu u korist Ive Grbića. Iako je bivši vratar Lokomotive, a sada Lillea, nedvojbeno odličan, ne mislim da bi Livakovića trebalo micati. On je i dalje sjajan, bez obzira na poneki kiks. Kada se sjetimo koliko je dugo kiksao Lovre Kalinić i svejedno bio na golu Vatrenih, onda i Livaković zaslužuje malo kredita.

Što ako ne prođemo?
U slučaju neuspjeha i odlaska “samo” u dodatne kvalifikacije otvara se puno toga, većinom negativnog. Problem je taj što smo velika natjecanja osigurali toliko puta kroz “iglene uši”, da jednom naprosto nećemo proći. To je čista statistika i ništa više.

Naravno, o crnim scenarijima ne treba odmah misliti, već se treba koncentrirati na prvu iduću utakmicu, a to je Malta. Pristup “lako ćemo” umalo nas je 2005. koštao odlaska na SP u Njemačku, pa vjerujem da se toga svi sjećaju. Tada smo odigrali mršavih 1:1, a Malta je otad postala samo bolja. Stoga oprez, a motivacija za Rusiju ionako nije potrebna, a naša induvidualna kvaliteta trebala bi tu prevagnuti, bez obzira na vođenje sa klupe.

Komentari