Domagoj Duvnjak: Od svih priznanja koja sam dobio, ovo mi je najdraže

Ante Cizmic / CROPIX

Ženska rukometna reprezentacija proglašena je najboljom ekipom godine u 69. izboru Sportskih novosti, muška rukometna reprezentacija je momčad godine, najboljom sportašicom izabrana je judašica Barbara Matić i kapetan hrvatske rukometne reprezentacije Domagoj Duvnjak.

Zbog pridržavanja protuepidemijskih mjera, ove godine nije organizirana posebna svečanost dodjele priznanja najboljim sportašicama i sportašima, sportskim ekipama i momčadima za koje je u 69. izboru glasovalo 287 novinara iz 52 redakcije, već su oni proglašeni u posebnoj emisiji u programu Hrvatske televizije.

“U Sportskim novostima i Hanza mediji smo u jednom trenutku razgovarali koliko je pravedno u jednoj takvoj godini pravedno proglašavati najbolje. S druge strane, sportaši su ipak nastupali, pobjeđivali, bilo je tu i fenomenalnih rezultata, tako da smo na kraju, logično, zaključili da bi bilo nepravedno ne nagraditi one koji su to izvanrednim nastupima zaslužili. Mislim da su laureati velike europske i svjetske vrijednosti”, izjavio je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Judašica Barbara Matić je sa 119 osvojenih glasova postala prva sportašica iz borilačkih sportova koja je osvojila trofej Sportskih novosti, a osvojila ga je u konkurenciji kolegice iz reprezentacije Karle Prodan, brončane s EP-a u Pragu, najbolje hrvatske tenisačice Petre Martić i svjetske rekorderke u ronjenju Mirele Kardašević.



“Stvarno sam počašćena ovom nagradom. Drago mi je da borilački sportovi, a pogotovo judo, imaju takve rezultate”, rekla je Barbara Matić koja je postala tek peta sportašica s trofejem Sportskih novosti od 1994.

Barbara Matić je prekinula niz Sandre Perković od osam uzastopnih naslova, a prije toga je osam puta pobjednicom bila i najuspješnija hrvatska olimpijka Janica Kostelić, šest trofeja ima Blanka Vlašić, a četiri Iva Majoli (četiri puta).

Trofej je osvojila kao pobjednica Grand Prixa u Budimpešti na kojem je svladala aktualnu svjetsku prvakinju i olimpijsku pobjednicu.

“Odmorila sam se i trenirala za taj turnir. Stvarno sam bila spremna. Žao mi je što poslije na Europskom prvenstvu nisam mogla pokazati moju formu, jer sam se, nažalost, ozlijedila u prvoj borbi”, rekla je Barbara koju u 2021. očekuje najveći izazov, nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, nakon što je 2016. u Riju imala olimpijski debi.

“Nadam se da ovaj put neće biti samo nastup nego da će biti i rezultata.”

Domagoj Duvnjak je sa 150 osvojenih glasova postao drugim rukometašem nakon Ivana Balića (2007.) koji je proglašen najboljim sportašem Hrvatske, a svoj je prvi trofej Sportskih novosti osvojio kao najbolji igrač Europskog prvenstva u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

“Vrlo sam ponosan na ovu nagradu. Od svih priznanja koja sam dobio, ovo mi je definitivno najdrže. Biti najbolji sportaš svoje zemlje zvuči kao san. Našao sam se u tom biranom društvu, društvu najboljih hrvatskih sportaša. Bilo tko od nominiranih da ju je dobio, otišla bi u prave ruke”, rekao je Domagoj Duvnjak kojemu su konkurenti bili najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić, nogometni reprezentativac Ivan Perišić, osvajač trostruke krune s Bayernom, brončani na SP-u laseraša jedriličar Tonči Stipanović te trojica europskih doprvaka u gimnastici Tin Srbić, Filip Ude i Aurel Benović.

Hrvatske rukometašice dobile su 231 glas i po treći put u povijesti osvojile nagradu za najbolju ekipu Hrvatske, a zaslužile su ga “čudom u Danskoj”, gdje su u konkurenciji najboljih europskih reprezentacija u prvoj polovici prosinca osvojile brončanu medalju, prvu u povijesti za hrvatski ženski rukomet.

“Nakon prve pobjede, nakon Mađarske, bio je trenutak kad smo postale svjesne da se možemo nadmetati s bilo kime, a pogotovo nakon što smo pobijedile svjetske prvakinje”, izjavila je Larissa Kalauz, jedna od istaknutijih članica ekipe kodnog imena ‘Kraljice šoka’, koja je s devet pogodaka bila jedna od najzaslužnijih za pobjedu protiv Nizozemske.

Izbornik Nenad Šoštarić otkrio je “čarobnu formulu” kojom je zadnje s posljednja dva europska prvenstva transformirao u osvajačice odličja.

“Imale maksimalnu slobodu, osim kad se treniralo i igralo, kad se zna hijerarhija. Njima je to evidentno odgovaralo. Bile su vesele, bile su sretne. Štimung koji su radile unutar tog ‘sportskog zatvora’ bio je savršen. Najljepša slika Europskog prvenstva u Danskoj, osim Norveške i Francuske kao vrhunskih reprezentacija, je reprezentacija Hrvatske koja je s osmijehom odigrala cijeli turnir”, rekao je Šoštarić i najavio novi izazov:

“Životni cilj mi je da dođemo do kvalitetnog mjesta na Svjetskom prvenstvu i uđemo u kvalifikacije za olimpijske igre, jer one su san svakog sportaša.”

Za najbolju ekipu godine još su nominirane bili rukometni klubovi Podravka i Lokomotiva, nogometašice Splita i odbojkašica Mladosti.

Muška rukometna reprezentacija, koja je u siječnju 2020. osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, po šesti je put osvojila trofej za momčad godine, a ‘kauboji’ su naslov osvojili sa 245 glasova.

“Čestitam djevojkama na fenomenalnom rezultatu, a čestitam i dečkima koji su krajem siječnja pokazali da je rukomet, uz nogomet, sport koji nam je donio jako puno veselja. Nadam se da ćemo u istom ritmu krenuti od početka sljedeće godine, jer nas očekuje Svjetsko prvenstvo u Egiptu”, poželio je direktor reprezentacije Igor Vori.

Luka Stepančić zbog ozljede neće putovati u Egipat, ali će se zauvijek sjećati posljednjeg Europskog prvenstva s kojeg je izdvojio jedan trenutak.

“Meni će u najljepšem sjećanju ostati Musin pobjednički gol i cijela ta polufinalna utakmicakoja je bila epska borba i mislim da je to za cijeli život. Do nje smo došli velikom borbom kroz dvije grupe, ali smo imali ogromnu podršku s tribina, što nam je bio veliki vjetar u leđa. Kad je tako, za nas ništa nije nemoguće.”

Među nominiranima za momčad godine još su bili europski veslački doprvaci u dvojcu Martin i Valent Sinković, jedriličari Mihovil i Šime Fantela, osvajači bronce na EP-u u klasi 49era, te vaterpolska reprezentacija koja je osvojila četvrto mjesto na Europskom prvenstvu.

Komentari