Dinamo se preokretom vratio na vrh, a Varaždin skočio na sedmo mjesto ljestvice

Nogometaši Dinama vratili su se na vrh ljestvice Prve HNL dramatičnom 4-3 (2-2) pobjedom na gostovanju kod Gorice u susretu 17. kola, dok je u drugom dvoboju dana Varaždin ostvario važnu pobjedu u borbi za ostanak svladavši Rijeku sa 2-1 (2-0).

Susret u Velikoj Gorici obilovao je preokretima. Gorica je povela golom Dieyea (10), Dinamo je preokrenuo preko Ivanušeca (34) i Oršića (40), ali da se na odmor ode s neodlučenim rezultatom pobrinuo se Lovrić (42). U nastavku je Špikić (61) vratio prednost Gorici, no u samoj završnici Dinamo je kreirao još jedan preokret golovima Petkovića (90-11m) i Teophile-Catherinea (90+5).

Dieye je u 10. minuti iskoristio loše postavljanje Teophile-Catherinea koji je pokušao namjestiti zaleđe te nakon okomitog proigravanja Špikića rutinski svladao Livakovića. Nakon primljenog pogotka Dinamo je preuzeo inicijativu, a pritisak je donio ploda u razdoblju od 34. do 40. minute. Prvo je Ivanušec iz okreta sa 13-14 metara pogodio donji desni kut Banićeva gola za 1-1 nakon dodavanja Petkovića, da bi u 40. minuti Oršić preciznim udarcem sa 10-ak metara okrunio akciju Ademija i Gavranovića.

Dinamo nije dugo držao prednost, u 42. minuti Lovrić je izbacio Špikića na desnom krilu te produžio u kazneni prostor gdje je natrčao na dobar ubačaj mladog reprezentativca i pogodio za 2-2.



Dinamo se vraćao dva puta

Vodstvo od 3-2 Gorici osigurao je dvostruki asistent Špikić koji je u 61. minuti preciznim udarcem sa 17 metara iznenadio Livakovića. Taj je rezultat stajao na semaforu sve do same završnice kada je sudačka postava pomogla Dinamu. Naime, u 89. minuti Oršić je pucao iz mrtvog kuta, lopta je prohujala iznad Banićeve glave i završila u autu. Linijska sutkinja pokazala je kako je aut za Dinamo iako vratar Gorice nije dirao loptu. Uslijedilo je ubacivanje u kazneni prostor domaćih gdje su na loptu startali Petković i Muhamed, a sudac Zebec je na čuđenje domaćih pokazao na bijelu točku. Iako snimka ne daje za pravo sucu izostala je intervencija VAR-a te je Petković u 90. minuti poravnao na 3-3.

U posljednjoj, petoj minuti sudačke nadoknade u gužvi u kaznenom prostoru domaćih lopta je došla do Teophile-Catherinea koji je sa 10-ak metara pogodio donji desni kut nemoćnog Banića.

Dinamo se ovom pobjedom vratio na vrh ljestvice sa 36 bodova, koliko ima i drugi Osijek, ali s utakmicom manje od Osječana, dok je Gorica treća sa 30 bodova i utakmicom manje.
U Varaždinu su domaći poveli sa 2-0 u prvom poluvremenu pogocima Urate (3) i Obregona (33), da bi u nastavku Rijeka uspjela tek smanjiti na 2-1 preko Kulenovića (80).

Varaždin se popeo na sedmo mjesto

Varaždin je do velike prednosti stigao odličnom suradnjom kolumbijskog napadača Obregona i japanskog lijevog bočnog Urate.

U 3. minuti Obregon se na desnom krilu izborio za prostor za ubačaj, lopta je stigla na rub kaznenog prostora gdje je natrčao Urata, a ne odviše jak udarac Japanca završio je u samom donjem lijevom kutu Nevistića. Pola sata poslije Urata je prošao do lijevoj strani i poslao prizemni ubačaj na peterac gdje je brže od riječkih stopera reagirao Obregon te zatresao mrežu za velikih 2-0.

Drugo poluvrijeme proteklo je u velikom pritisku Rijeke, no gosti su samo jednom uspjeli svladati raspoloženog Horkaša na domaćem golu. Novi igrač u Rijekinim redovima Jurišić je ubacio, kapetan Andrijašević je glavom spustio loptu u peterac gdje je Kulenović bio najspretniji i smanjio na 2-1.

Ovom pobjedom Varaždin je skočio na sedmo mjesto sa 15 bodova, dva više uz dvije utakmice više od osmog Šibenika, a tri više uz također dvije utakmice više od devete Lokomotive. Rijeka je ostala četvrta sa 23 boda iz 13 susreta, sedam bodova više uz tri utakmice više ima treća Gorica, a tri boda manje uz dvije utakmice više ima peti Hajduk.

Komentari