Dinamo nadigrao Rijeku i izborio šansu za bijeg na vrhu

Dinamo/Marko Prpic/PIXSELL

Dinamo je u nedjeljnom derbiju 24. kola hrvatskog prvenstva na Maksimiru s 2:0 svladao Rijeku. Presudio je po jedan gol u svakom poluvremenu, a s obzirom na zbivanja na terenu, slavlje momčadi Zorana Mamića nije bilo iznenađujuće jer je kontrola utakmice cijelo vrijeme bila u domaćim rukama.

Dinamo je na putu do sveukupno osme uzastopne pobjede došao do prvog gola u 27. minuti, kada je zabio Luka Ivanušec. U 67. minuti je za 2:0 zabio Mislav Oršić, a taj gol bio je priznat nakon intervencije iz VAR prostorije nakon što je prvotno bilo odlučeno da nema promjene rezultata zbog dosuđenog zaleđa Brune Petkovića.

Dinamova šansa za bijeg na vrhu

Poslije dolaska do tri boda protiv Rijeke i remija Osijeka koji je kod kuće odigrao 1:1 protiv Gorice, Dinamo je nakon ovog kola prvi i ima dva boda prednosti na vrhu.

Ima i priliku za povećanje prednosti.



Dinamo je s utakmicom manje od Osječana zbog odgođenog derbija protiv Hajduka koji je prošlog mjeseca trebao biti odigran na Poljudu.

Dinamo odmah napao

Prvo poluvrijeme bilo je tečno, bez puno razbijanja ritma prekršajima, a Dinamo je držao inicijativu i to je naplatio prvim golom. Domaća momčad je nakon izlaska Rijeke prema naprijed povukla kontru, a tu akciju je asistencijom nakon što mu se lopta vratila ‘odbijancem’ protivničke obrane začinio Oršić. Sam u kaznenom prostoru, Ivanušec je iskoristio tu asistenciju za upisivanje na semafor.

Prije gola, Dinamo je imao solidnu šansu Oršića koji u sedmoj minuti nije bio precizan glavom, a još opasnije djelovao je udarac kapetana Arijana Ademija s ruba kaznenog prostora nakon što ga je pronašao Petković. Taj Ademijev pokušaj završio je u bloku i izvan okvira gola, s kornerom kao raspletom akcije.

Rijeka je mogla do izjednačenja u 35. minuti. Luka Menalo se kraj Ademija izborio za prostor za udarac i pucao je jako dobro, no njegov šut završio je na gredi.

Ademi je u 38. minuti bio u novoj prilici nakon što ga je dubinskim proigravanjem pronašao Lovro Majer. Dinamov kapetan izbjegao je zaleđe i došao je pred Ivana Nevistića, a Rijekin golman reagirao je jako dobro i nogom je obranio Ademijev udarac koji je domaćima mogao donijeti 2:0.

Drugi gol riješio utakmicu

Drugo poluvrijeme bilo je dosta mirno sve do drugog Dinamovog gola na utakmici. Majer je iz slobodnog udarca proigrao Petkovića, a Dinamov napadač pronašao je Oršića koji je u 65. minuti zabio za 2:0.

Prvotno je bilo dosuđeno Petkovićevo zaleđe i gol nije bio priznat, no nakon intervencije iz VAR prostorije, glavni sudac Duje Strukan slušao je upute i poslije pregleda snimke VAR sudaca pokazao je na centar.

U završnici susreta nije bilo novih golova iako je Nevistić u posljednjim minutama bio na još nekoliko iskušenja. Dinamo se domaćom pobjedom napunio samopouzdanjem za veliku utakmicu u Londonu, u četvrtak protiv Tottenhama u prvom od dva susreta osmine finala Europske lige.

Komentari