Dinamo izborio Europsku ligu! Na Maksimiru pobijedili estonsku Floru s 3-1

Goran Stanzl/PIXSELL

Nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su plasman u Europsku ligu nakon što su u susretu posljednjeg pretkola na stadionu Maksimir pobijedili estonsku Floru s 3-1.

Nakon što je porazom od Ferencvaroša ostao bez prilike za plasman u Ligu prvaka, Dinamo će za utjehu ove sezone nastupati u Europskoj ligi.

Za razliku od posljednjeg pretkola Lige prvaka u kojem su se igrale dvije utakmice, u završnoj rundi kvalifikacija Europske lige igrala se samo jedna utakmica. “Modre” je play-offu “pomazio” ždrijeb i posljednja prepreka bio je estonski prvak. Razlika u kvaliteti je bila očita i Dinamo je stigao do pobjede. Međutim, teže nego što se očekivalo.

Ždrijeb skupina EL je u petak u Nyonu.



Hrvatski prvak je otvorio utakmicu u 4-4-2 formaciji s Perkovićem i Gavranovićem u napadu. I odmah jurnuo po pobjedu. Već u 45. sekundi Petković je pokušao iznenaditi goste, ali Flora se obranila. Ali ne zadugo. Hrvatski prvak je poveo u 11. minuti golom Maria Gavranovića koji je lijepo zabio glavom na sjajan ubačaj Lovre Majera.

U 26. minuti već je bilo 2-0. Ovoga puta Gavranović je bio asistent, a strijelac kapetan Arijan Ademi. Odlično je Bruno Petković proigrao Gavranovića koji je izbjegao zaleđe te nesebično dodao loptu Ademiju koji je iz blizine povećao vodstvo Dinama. Samo tri minute kasnije Stojanović je uzdrmao vratnicu, a u završnici prvog dijela lijepu priliku je imao i Marin Leovac, ali pucao pored gola.

Prvu priliku u nastavku Dinamo je imao u 53. minuti, no Oršićev udarac je završio u vratnici. Dinamo kao da je tada ostao bez goriva. Flora je zaigrala aktivnije i samo dvije minute kasnije gosti su imali sjajnu priliku, ali je Alliku pucao pored gola. Daleko bolju igru u nastavku Estonci su okrunili u 65. minuti lijepim pogotkom Vlasija Sinavskija koji je pogodio s ruba kaznenog prostora.

Nakon što su smanjili zaostatak, Estonci su krenuli na sve ili ništa. Srećom, Ademi je svojim drugim golom u 87. minuti prelomio utakmicu.

DINAMO – FLORA 3-1

ZAGREB. Stadion Maksimir – bez gledatelja; Sudac:  Ali Palabiyik (Turska);

Strijelci: 1-0 Gavranović (11), 2-0 Ademi (26), 2-1 Sinyavskiy (65), 3-1 Ademi (87)

Žuti kartoni: Leovac

Crveni kartoni: –

DINAMO: Livaković – Leovac, Gvardiol, Theophile-Catherine, Stojanović – Jakić, Majer (od 83. Kastrati), Ademi, Oršić (od 68. Gojak) – Gavranović (od 66. Ivanušec) , Petković

FLORA: Igonen – Lilander, Purg, Kuusk, Lukka – Vassiljev, Kreida (od 87. Poom), Soomets (od 81. Miller) – Alliku, Liivak (od 76. Lepik), Sinavskij

Komentari