“DEZINFORMACIJE” Đoković objasnio svoje aktivnosti dok je bio pozitivan na koronavirus

flickr

Tenisač Novak Đoković demantirao je u srijedu informacije objavljene u medijima nakon što mu je po dolasku u Australiji oduzeta, a potom vraćena viza, a istaknuvši da su to dezinformacije, poručio da nije znao da mu je PCR test pozitivan kada je sudjelovao na uručenju pehara djeci.

“Želim se osvrnuti na dezinformacije o mojim aktivnostima i prisutnosti na događajima u prosincu te o pozitivnom nalazu PCR testa. To su dezinformacije koje moraju biti ispravljene”, napisao je u Đoković u izjavi koju je objavio na svom Instagram profilu.

Osvrnuo se na tvrdnje objavljene u medijima posljednjih dana, otkako mu je po slijetanju u Melbourne australska vlada oduzela vizu jer nije cijepljen protiv koronavirusa, a smatrajući da njegova potvrda o izuzeću od cjepiva nije zadovoljavajuća, prenosi Dnevnik.ba.

Ta je odluka srušena na sudu u ponedjeljak, a Đoković se sada u Australiji nalazi na slobodi te se priprema za sudjelovanje na Australian Openu. No australska vlada najavila je da razmišlja o posezanju za diskrecijskim pravom da, unatoč sudskoj odluci, ukine Đokovićevu vizu.



Tenisač je potvrdio redoslijed događaja i njegovih aktivnosti koji su prethodili pozitivnom PCR nalazu na koronavirus u prosincu prošle godine. Istaknuo je da je 14. prosinca u Beogradu bio na košarkaškoj utakmici nakon koje su mnogi bili pozitivni na koronavirus.

Dva dana nakon utakmice, 16. prosinca, unatoč tome što nije imao simptome zaraze Covidom-19, Đoković se testirao brzim antigenskim testom na koronavirus te je rezultat toga testa bio negativan. Istog je dana, kao dodatnu mjeru opreza, napravio i PCR test čije je rezultate čekao do 17. prosinca.

Sljedećeg dana, Đoković sudjeluje na teniskom događaju gdje je djeci dijelio priznanja, a prije tog događaja ponovno je napravio brzi antigenski test koji je opet bio negativan.

“Nisam imao simptome i dobro sam se osjećao, a rezultate PCR testiranja dobio sam tek nakon tog događaja”, napisao je Đoković.

Poručio je i da je sljedećeg dana, 18. prosinca, otkazao sve svoje aktivnosti, osim intervju za novine L’Equipe, istaknuvši da se na njega obvezao još ranije te se osjećao “dužnim napraviti intervju” te da nije htio “iznevjeriti novinara”. Tvrdi i da je za cijelo vrijeme intervjua održavao distancu i nosio masku, osim trenutka kada su ga fotografirali.

Međutim, Đoković je ipak priznao da je u sudjelovanje na intervjuu bilo pogrešno.

“…kada se osvrnem, to je bila pogrešna prosudba i prihvaćam da sam trebao odgoditi tu obvezu”, napisao je Đoković.

Osvrnuo se i na izjavu o putovanjima unutar 14 dana prije dolaska u Australiju koju je trebao, poput svakog drugog putnika u Australiju, ispuniti prije ukrcaja na let. U Đokovićevoj izjavi, koju su njegovi odvjetnici predali sudu kao dokaz žaleći se na oduzimanje vize, zaokruženo je da tenisač nije u tom periodu nije nigdje putovao.

Mediji su ranije objavili da tu tvrdnju demantiraju svjedoci, ali i sadržaj na društvenim mrežama, a Đoković je istaknuo je da izjavu o putovanju nije popunjavao on, nego njegov tim, te da je to isto rekao službenicima za imigracije po ulasku u zemlju.

“Moj se agent duboko ispričava zbog administrativne pogreške, što je kvačicom označio krivo polje u odgovoru na pitanje o mojim putovanjima prije dolaska u Australiju”, istaknuo je tenisač te dodao da je to stvar “ljudske pogreške” te da nije bilo namjerno.

Dodao je kako je njegov tim australskoj vladi o tome podastrio dodatne informacije, te kako više neće komentirati cjelokupnu situaciju iz poštovanja prema australskoj vladi i procesu koji je u tijeku.

 

Komentari