Devet reprezentacija izborilo SP

Hrvatska nogometna reprezentacija bit će među reprezentacijama koje će 2022. igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru, nakon što je u nedjelju na Poljudu svladala Rusiju sa 1-0 (0-0) i tako osvojila prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini.

Od proglašenja samostalnosti Hrvatska je od 14 velikih natjecanja izborila plasman na njih 12. Taj uspjeh stavlja Vatrene odmah iza europskih, nogometnih velesila kao što su Francuska, Njemačka, Španjolska… Englezi će danas 13. put osigurati veliko natjecanje u tom razdobolju ako ne ne izgube od San Marina, a tu brojku mogu osigurati i Italija i Portugal.

“Želim čestitati dečkima na sjajnoj utakmici i svima koji su sudjelovali u kvalifikacijama. Zahvala i stožeru, HNS-u, naravno i navijačima. Ostvarili smo cilj, sada imamo godinu dana mira kako bi se pripremili za Katar. Ovo su najbolje kvalifikacije u povijesti, uz one za Euro 2020. i one Slavena Bilića 2008. po učinku”, istaknuo je jučer izbornik Zlatko Dalić.

U ovom trenutku, uz Hrvatsku, Svjetsko prvenstvo osigurali su domaćin Katar, Njemačka, Danska, Brazil, Belgija, Francuska, Španjolska i Srbija.



Na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrat će 32 momčadi, posljednji put u tolikom broju, od 2026. godine ta će se brojka povećati na 48.

Hrvatska je, sigurno, neće biti nositelj u Kataru. Trenutačno se nalazi u drugom “bubnju”, a hoćemo li ostati tamo, ovisi i o rezultatima utakmica Urugvaja i Kolumbije koji su odmah ispod nas u trećem. Također, neke reprezentacije ispred nas, kao što su Portugal i Italija još nisu osigurale Katar.

Vatreni će sljedeće utakmice igrati u ožujku kad je termin prijateljskih utakmica, a i ti dvoboji mogli bi nam donijeti važne bodove u borbi za drugi “bubanj”. Skupine Svjetskog prvenstva izvlačit će se 1. travnja 2022. godine.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igra se od 21. studenoga do 18. prosinca 2022. godine u osam stadiona, odnosno u pet gradova.

Komentari