Danas počinje Europsko prvenstvo: Evo kako će izgledati jedno od najčudnijih Eura ikad

flickr

Večeras u 21 sat se otvara Europsko nogometno prvenstvo utakmicom u grupi A između Italije i Turske. Prvenstvo se otvara na rimskom stadionu ‘Olimpico’, dok u nedjelju igraju Engleska i Hrvatska na londonskom Wembleyju u 15 sati. 

Osim u Rimu i Londonu, ovogodišnji Euro će se igrati u čak 11 država i isto toliko gradova, Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukurešt, Kopenhagen, Munchen, Sevilla i St Peterburg.

Bivši UEFA-in predsjednik Michel Platini rekao je 2012. kako je ‘romantično’ da se prvenstvo održi u više država i na taj način obilježi 60. ‘rođendan’ Europskog nogometnog prvenstva. Pandemija koja je izbila, te koja je prošle godine odgodila natjecanje, je scenarij koji te 2012. godine nitko nije mogao niti zamisliti, kao niti koliko će cijela situacija zakoplicirati organizaciju Eura po cijeloj Europi.

Poluprazni stadioni

Stadioni primaju navijače smanjenim kapaciteom, pravila ponašanja su precizno određena, a lokalne vlasti donose konačne odluke vezane uz testiranje navijača, karantene i svega ostalo što obilježava naše živote već gotovo godinu i pol dana.



Zbog pandemije COVID-19 i ograničenja na javnim okupljanjima, stadioni neće biti puni. Preciznije samo će Puškaš Arena u Budimpešti primiti puni kapacitet gledatelja (67.215), a ostali stadioni će biti popunjeni od 25 do 50 posto.

Kako bi pomogla reprezentacijama UEFA je donijela odluku o povećanju broja prijavljenih igrača za turnir sa 23 na 26, a bit će dopušteno da na utakmici svaka ekipa izvede po pet zamjena.

Na europskim prvenstvima prvi put će se koristiti video assistant referee (VAR) sustav, piše Gol.hr.

Komentari