Dalić: Ne živi se od jedne utakmice, ali ovo je dobar put

Srdjan Vrancic / CROPIX

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić bio je zadovoljan nakon pobjede nad Švicarskom, ali i dalje stoji čvrsto na zemlji, svjestan činjenice da su pred Hrvatskom dva zahtjevna ispita u Ligi nacija protiv Švedske i Francuske.

“Dali smo priliku igračima koji su bili prvi put s nama ili nisu igrali puno u reprezentaciji. Oni su u St. Gallenu pokazali da mogu i da imaju kvalitetu, ali trebaju se dokazivati iz utakmice u utakmicu i čuvati svoje mjesto u reprezentaciji. Žao mi je da nismo svima mogli dati šansu, primjerice Oršiću ili Čolaku, ali bit će prilike. Jednostavno, tako smo odlučili rasporediti snage i minutažu,” kazao je hrvatski strateg nakon utakmice.

Dalić nije želio nikoga posebno isticati, naglasivši kako je generalno zadovoljan utakmicom.

“Ne želim govoriti o pojedincima, generalno sam zadovoljan, ali to je samo jedna prijateljska utakmica. A na jednoj utakmici se ne može živjeti, moramo biti još bolji i kvalitetniji, ali ovo je dobar put.”, dodao je Dalić koji je unaprijed planirao uvođenje Brozovića, Perišića i Modrića u nastavku utakmice.



“Tako smo se dogovorili, željeli su osjetiti teren i odraditi određenu minutažu. Uostalom, Badelj je stigao iz Genoe gdje jedno vrijeme nije trenirao zbog već poznate situacije pa nije bio spreman za cijelu utakmicu, a Pašalić i Kovačić su prije tri dana odigrali prvenstvene utakmice pa smo željeli rasporediti snage tako da nikoga pretjerano ne opteretimo.”

Koliko god ne želi govoriti o imenima, teško je ne spomenuti vrlo dobre debitantske nastupe Ante Budimira i Domagoja Bradarića.

“Bradarić i Budimir poziv u reprezentaciju zaslužili su svojim igrama u klubu i to su na ovoj utakmici potvrdili. Zadovoljan sam onime što su pokazali, ali moraju biti još bolji i kvalitetniji, jer svi mi moramo znati da nas u nedjelju i srijedu čekaju dvije teške utakmice i da moramo nastaviti pobjeđivati. Dobro je to što smo popravili dojam i ozračje koje smo pokvarili u rujnu. Ja ni tada nisam paničario i radio dramu, jer sam znao da možemo bolje. To smo, uostalom, potvrdili ovom pobjedom,” zaključio je Dalić.

I branič hrvatske reprezentacije Dario Melnjak podijelio je svoja razmišljanja nakon prve pobjede protiv Švicarske.

“Iako je ovo bila prijateljska utakmica, bilo je vrlo važno ući u utakmice Lige nacija u pozitivnoj atmosferi. Premda smo prvi primili pogodak, nismo stali sa svojom igrom te smo izjednačili, a u drugom smo poluvremenu dominirali te zasluženo pobijedili. Izbornik je inzistirao na disciplini, kompaktnosti, odgovornosti i pridržavanju taktičkih smjernica. Vjerujem da smo to odradili”, kazao je branič Rizespora.

“Cijela je momčad bila živa, Bradarić i ja dobro smo se nadopunjavali na lijevoj strani, pokrivali jedan drugoga i ispravljali si greške. On je još mlad, ali pokazuje veliku zrelost. Svaki me dan ugodno iznenađuje. No, ne smijemo sada previše razmišljati o Švicarskoj, treba ovim putem nastaviti dalje”, dodao je.

U St. Gallenu su “Vatreni” napokon ponovno zaigrali pred navijačima, a podrške im s obzirom na broj hrvatskih obilježja nije nedostajalo.

“Već pri samom izlasku na zagrijavanje vidjeli smo da ćemo imati domaću atmosferu, što je potpuno drugačiji osjećaj u odnosu na posljednje mjesece i prazne tribine. Puno je ljepše i lakše igrati uz navijače i to će nam biti veliki plus u sljedeće dvije utakmice”, najavio je Melnjak.

Pobjednički pogodak zabio je Mario Pašalić u 67. minuti, a bio mu je to prvijenac u hrvatskom dresu.

“Nakon dobrih igara u klubu napokon se i meni otvorilo u reprezentaciji. Drago mi je da sam golom dao doprinos našoj pobjedi. Također, uspjeli smo napokon dobiti Švicarsku”, rekao je Pašalić.

“Napokon se pomalo vraćaju i navijači, a večeras smo se osjećali kao da igramo doma. Uspjeli smo isprati gorak okus nakon poraza u rujnu od Portugala (1-4) i Francuske (2-4) u Ligi nacija. Dobro je krenuti pobjedom u ovaj mini ciklus, a sada idemo ispraviti stvari u Ligi nacija”, dodao je Pašalić.

Hrvatska reprezentacija se u četvrtak vraća u Zagreb gdje će se nastaviti pripremati za nastavak Lige nacija i utakmice protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada) na stadionu Maksimir.

Komentari