Dalić: Čeka nas jako težak posao, a prvi cilj je proći skupinu

Čeka nas težak posao, a naš prvi cilj je proći skupinu, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u Ožujsko Pub Maksi na predstavljanju popisa kandidata za skorašnje Europsko nogometno prvenstvo.

Dalić je pozvao 26 igrača, dok su osmorica dobila pretpoziv. Konačan rok za prijavu igrača je 1. lipnja, a dobra je vijest što je UEFA donijela odluku o povećanju broja igrača sa 23 na 26.

“Popis ne mora biti definitivan, ali ne mogu igrati svi. Da ja vama dam popis, napisali bi 98 posto istih imena kao i ja. Ovo je naše najbolje u ovom trenutku,” kazao je Dalić, dodavši: “Čeka nas težak posao nakon naporne sezone, ali kako je nama tako je i drugima. Stalno ponavljam da moramo biti momčad, sve raditi zajedno. Mi još uvjek nismo tim, nedostaje nam vremena. Imamo sjajnu atmosferu, imamo dobre odnose u reprezentaciji. Naši posljednji rezutat nisu bili najbolji,  ali veliki sam optimist. Vjerujem igračima, a naš prvi cilj je proći skupini.”

Teški protivnici

Svjetski doprvaci će na EP-u igrati u skupini D. U prvom susretu, 13. lipnja na Wambleyju će odmjeriti snage protiv Engleske, pet dana kasnije Hrvatsku u Glasgowu očekuje ogled protiv Češke, a nastup u skupini D “Vatreni” će zaključiti protiv Škotske, ponovo na stadionu Hampden Park 22. lipnja.



“Imat ćemo teške protivnike, ali vjerujem u nas. Kada je najteže mi smo pravi,” istaknuo je Dalić.

Okupljanje reprezentacije je 25. svibnja u Zagrebu nakon čega slijedi odlazak na pripreme u Rovinj gdje će se naši igrači zadržati do 31. svibnja.

Hrvatska će prije EP-a imati dvije pripremne utakmice. Prvog dana lipnja u Velikoj Gorici će odmjeriti snage protiv Armenije, a 6. lipnja u Bruxellesu slijedi ogled protiv Belgije.

Osmog lipnja “Vatreni” putuju u svoju bazu u škotskom u St Andrewsu.

Dalić je dodao kako je na popisu bio i Rubinov branič Filip Uremović, no ozlijedio se.

“Uremović je bio na mom popisu, ali se ozlijedio. Čekat ćemo do kraja tjedna, ne mogu ići u rizik s igračima koji su ozlijeđeni, no krajnji rok za prijavu je do 1. lipnja,” dodao je Dalić.

Dogodila se i promjena u stručnom stožeru

Novo ime je Vedran Ćorluka koji je objavio prekid igrače karijere.

“Zagovaram viziju da u reprezentaciji moraju biti bivši igrači koji su prošli kroz reprezentaciju. Ja nisam imao tu čast, ali Dražen (Ladić), Vedran (Ćorluka) i Ivica (Olić) jesu. Njihovo iskustvo mi je važno. Od Vedran očekujem da mi ukaže na neke stvari, da misli na svoj način. Očekujem kvalitetne savjete, kritike, stvari koje ne vidim,” istaknuo je izbornik.

Dalić se osvruo i na medijske napise kako je bilo sukoba između mladih i starih igrača.

“Nikakvih sukoba u reprezentaciji nema, meni je žao što je tako isplao. Potrebna nam je kemija koju smo imali u Rusiji. Tamo smo stvorili skupinu ljudi kojoj nitko ništa nije mogao. To nam treba i sada. Da je bilo sukoba i neposluha ja bi reagirao. Otišao bi. Rekao sam da nismo još pravi. Da jesmo, onda bi u Sloveniji zabili prve dvije šanse.”

Sosa i Guardiol

Izbornik je još jednom prokomentirao i “slučaj Sosa”.

“Drago mi je da je sa Sosom završilo kako je završilo. Ispalo je puno stvari koje nisu trebale, ali Borna će u budućnosti biti važan dio reprezentacije. Bilo je to sedam dana zabave i igara za sviju. Mi smo razgovarali, sve je prihvatio i sada je sve na njemu. Hrvatska nema luksuz da se riješi takvog igrača.”

Otkrio je i na kojoj poziciji vidi Joška Guardiola koji je prvi put dobio poziv.

“U zadnje vrijeme igrao na lijevom beku i to jako dobro. Donosi puno prema naprijed, isto tako i u fazi obrane. Oporavio se i sada će prvo pomići Bišćaniu na EP-u. Teško je nači igrača koji ima takvu energiju i moć,” istaknuo je Dalić.

Komentari