Dalić: Bolji plasman u Ligi nacija nam nosi i bolju poziciju na ždrijeb za Euro

Ronald Goršić/Cropix

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se danas u Zagrebu uoči posljednje dvije utakmice u natjecanju po skupinama Lige nacija.

– Čekaju nas Danska koju smo pobijedili u Kopenhagenu, tri boda protiv njih nam otvara završnicu i Final Four. Bolji plasman u Ligi nacija nam nosi i bolju poziciju na ždrijeb za Euro. Imamo puno motiva da ostvarimo dobar rezultat. Utakmica protiv Danske je ključna utakmica, rekao je Dalić u uvodu te dodao:

– Došli smo u situaciju da budemo prvi u grupi, to je sada prvi cilj i to ćemo pokušati ostvariti. To je i sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo jer pravih priprema nećemo ni imati.

Govorio je utakmicama Lige nacija kao pripremama za Svjetsko prvenstvo.



– Iskreno, nemam puno nedoumica oko popisa za Katar. Kroz ovih sedam dana ćemo maksimalno pokušati iskoristiti vrijeme i riješiti te neke sitnice.

O ranijim kritikama Lige nacija.

– Ja sam ranije govorio da to nije moje natjecanje, imali smo poraze i to me frustriralo. Smetalo me što smo u lipnju igrali četiri utakmice u deset dana. No, sami smo si osigurali borbu za prvo mjesto. Uvijek smo imali teške protivnike. Imamo lijepu šansu da sve skupa ispravimo. Dvije godine smo ostali u Ligi nacija, a sada je cilj veći i pokušati biti prvi.

Josip Juranović i Josip Stanišić su rješenje za poziciju desnog bočnog, istaknuo je Dalić na pitanje o problematičnoj poziciju u reprezentaciji nakon umirovljenja Šime Vrsaljka te da se nada većoj minutaži za Stanišića u Bayernu. Na toj poziciji se razmišlja i o Kristijanu Jakiću koji je počeo tamo igrati u Eintrachtu, iako ga primarno Dalić vidi kao zadnjeg veznog.

Komentirao je igre i pozive Bruni Petkoviću, Mislavu Oršiću i Nikoli Vlašiću.

– Bruno je u boljoj formi nego prije, zato je i dobio poziv u reprezentaciju. On može puno napraviti i biti dobitak za reprezentaciju. Želim ga konkretnijeg, okomitijeg i više u 16 metara. U fazi napada mora biti konkretniji. Svojom formom je izborio poziciju na popisu, govorio je Dalić.

– Oršić zabija, igra poziciju koja mu odgovara i iskorištava prostor. U reprezentaciji ima rjeđe takvih prostora za prodiranje jer ne igramo tako u bloku, no svojim igrama je zaslužio poziv.

Nikola Vlašić je pogodio s klubom i trenerom. No, još može i on bolje, dodaje Dalić.

Na Svjetsko prvenstvo sada može ići 26 igrača, a ne 23.

– Većina izbornika se složila s tim, isto kao što je bilo i na Euru, ali tamo smo morali tri igrača poslati na tribine. To je bila za mene mučna situacija. Tako da je većina sada bila za 26, ali da svi mogu biti na klupi i da nitko ne otpada. To je dobro. Nezadovoljni ili zadovoljni? Tko god je na popisu mora biti zadovoljan. Tko god je nezadovoljan, bolje da ostane kod kući, nego da ide s nama, rekao je Dalić.

Vatreni će prvo ugostiti Dansku na Maksimiru 22. rujna (20.45 sati), a protiv Austrije igrat će tri dana kasnije na stadionu Ernst Happel u Beču (20.45 sati).

Izbornik Zlatko Dalić pozvao je za ovu akciju 25 igrača, uz sedam pretpoziva.

Hrvatska reprezentacija će u ponedjeljak i utorak trenirati na Hitrec Kacianu, dok će u srijedu trenirati na travnjaku maksimirskog stadiona. Ogled protiv Danske je u četvrtak, a u petak slijedi novi trening u Zagrebu. U Beč se putujue u subotu, a istog dana će Ernst Happe odraditi zadnji trening uoči nedjeljne utakmice.

Nakon četiri kola, Hrvatska sa sedam bodova drži drugo mjesto u skupini, iza vodeće Danske koja ima devet bodova. Treća je Austrija sa četiri boda, a posljednji su svjetski prvaci i branitelji naslova pobjednika Lige nacija Francuzi s dva boda.

Hrvatska bi s dvije pobjede osigurala prvo mjesto i plasman na završni turnir Lige nacija koji je na rasporedu u lipnju iduće godine. Hrvatska do “Final Foura” može i u drugim kombinacijama, a bod joj je potreban da bi sigurno izbjegla posljednje mjesto koje vodi u Ligu B.

Komentari