Cibona se nada kolektivnom imunitetu na COVID-19 i mirnoj sezoni

profimedia

Početkom tjedna objavljeno je kako je koronavirusom zaražena skoro cijela momčad Cibone, iako je većina bez simptoma ili s blažim simptomima.

Svima je određena samoizolacija do 5. rujna, a u Savskoj se nadaju da će iz svega proizaći nešto dobro, kolektivni imunitet za stanare Draženovog doma i miran nastavak sezone.

Tako je klub objavio mišljenje neimenovanog epidemiologa o situaciji:

“Kao jedna mala zatvorena sredina ste sigurno neko vrijeme, prema sadašnjim saznanjima, zaštićeni, jer ćete praktički svi preboljeti koronavirus. Tu manje govorimo o kolektivnom imunitetu, a više o njihovom osobnom imunitetu koji bi, prema ovome što sada znanost kaže, trebao trajati određeno vrijeme, a hoće li to biti pet ili šest mjeseci, to sad ne možemo znati. Literatura zasad spominje tek 3-4 čovjeka koja su se ponovno zarazila, a u svakoj bolesti možemo naći takve iznimke”.



O eventualnim dugoročnim posljedicama koronavirusa kaže:

“Posljedice sigurno ovise o tome kolika je težina bolesti. Tu se radi o bolesnicima koji imaju minimalne simptome ili su asimptomatski, pa po tome ne bi trebali imati nekakve posljedice. Naravno da oni koji završe na intenzivnoj njezi na respiratorima mogu imati probleme s plućima, disanjem, koji ostaju i nakon bolesti, kao i s drugim upalama pluća. Što je bolest lakša, oporavak je kraći i manja je vjerojatnost da će bilo kakvih posljedica biti. Znanost nas uči da više od 90 posto ljudi to preboli kao jednu običnu prehladu i da su to poslije zdravi ljudi, tako da tu ne bi trebalo biti nekih većih problema”, piše HRT.

Komentari