Červar: Treba izdržati, jer na muci se poznaju junaci; Marić: Poslije ovakve utakmice s Japanom i Angola je opasan protivnik

Ante Cizmic / CROPIX

Nakon neočekivanog remija protiv Japana na otvaranju Svjetskog prvenstva, hrvatska muška rukometna reprezentacija u nedjelju će od 18 sati u susretu 2. kola skupine C u Aleksandriji igrati protiv nominalno najslabije momčadi u skupini Angole.

Angola je peti put na svjetskim prvenstvima, treći put zaredom, a do sada je u 25 susreta uspjela ostvariti pet pobjeda, pa je oprez nužan. Najveću i najznačajniju pobjedu Angolci su ostvarili na prošlom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj kada su u prvom susretu skupine šokirali Katar sa 24-23. Kasnije su u razigravanju za 23. mjesto još dobili i Japan. Sudbina je htjela da se s obje te reprezentacije nađe u skupini na ovom prvenstvu, ponovno su otvorili protiv Katara protiv kojega su pokleknuli tek u završnici utakmice i izgubili sa 25-30.

Angolu krasi izuzetna brzina i snaga. Taktički su još uvijek daleko od ozbiljnih europskih selekcija. Vole atrakciju, jako su zaigrani, najsretniji su ako im uspije cepelin, a sve bolji su i u igri brzog centra. Nisu nimalo nježni, pa hrvatski igrači moraju biti jako oprezni, jer rizik ozljede jako je veliki. Protiv Katara u prvom kolu najviše je pokazao desni vanjski Adelinho Pestana koji je postigao šest pogodaka iz devet udaraca. Nije loše ni desno krilo Otinel Pascoal, koji je postigao pet pogodaka. Vratari su im bili vrlo dobri, ukupno su sakupili 14 obrana protiv Katara.

Nismo se dobro postavili

“Protiv Japana se nismo dobro postavili, ali osvojili smo bod i trebamo izvući pouku. Svi su danas napredovali, tako i Angola. Angola je jedna čvrsta ekipa, jaki su fizički, više su igrali, nisu bili toliko u izolaciji. Mi, pak, moramo iskoristiti potencijale koje imamo. Moramo ući agresivno, odmah im se suprotstaviti i odigrati čvrstu obranu. Treba izdržati, jer na muci se poznaju junaci”, rekao je hrvatski izbornik Lino Červar.“Upali smo sad u laganu oluju i trebamo se malo smiriti, izaći iz oluje i vratiti se na mirno more. Radili smo malo analizu, tu su nam pomogli i Nikša Kaleb i stručni dio tima. Već smo vidjeli neke opasnosti, pripremit ćemo se. Naravno, poslije ovakve utakmice s Japanom i Angola je opasan protivnik psihološki, ali na nama je da se pripremimo i da budemo ono što smo bili prošle godine, što smo uvijek. Naravno, ako krenu opet neke greške i nesigurnost, bit će teško. Angolu i Katar moramo pobijediti”, smatra kružni napadač Marino Marić.

“Radio sam svaki dan za trenutak koji sam imao jučer, bio je prelijep osjećaj, iako sam bio malo nervozan, a mogao je biti malo ljepši osjećaj da smo dobili utakmicu. Kad god igram, dat ću sve od sebe. Imamo još dvije utakmice u skupini, Angolu i Katar. Znamo da ne smijemo nikoga podcijeniti, nismo ni Japan, ali su oni odigrali jako dobru utakmicu protiv nas. Za Angolu se trebamo dobro spremiti, trebamo početi kako treba, biti agresivniji u napadu, pomoći našim golmanima, biti rastrčani i skupiti glave”, kazao je Ivan Martinović.

Komentari