Červar: Oštećeni smo, sumnjam u lošu namjeru i sve to nema nikakvog smisla

Ante Cizmic / CROPIX

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije nakon osvojenog srebra na Euru dao je prvi veliki intervju, u kojem govori kako se ne može pomiriti s izgubljenim finamom protiv Španjolske.

Lino se ne može pomiriti s izgubljenim finalom protiv Španjolske.

“Ne mogu. Iskreno, nisam baš puno razmišljao nakon finala. Puno je emocija bilo u svemu tome, i mojih i igrača, pa onda taj doček koji je sve oduševio i samo pokazao da smo uspjeli. Na samoj utakmici neke stvari jednostavno ne vidiš, vidiš samo reakcije… No, nakon dva dana prijatelji suci, koji su sudili jako puno jakih utakmica, zvali su me i rekli: ‘Lino, pogledaj video jer nismo baš sigurni da je u finalu sve bilo kako je trebalo biti’. Naravno da zbog puno stvari i fair-playa njihova imena ne mogu reći, ali kada sam pogledao to o čemu su mi pričali, sâm sam se uvjerio da sve nije bilo korektno. Mogu reći da smo oštećeni, da sumnjam u lošu namjeru i da sve to nema nikakvog smisla. To je ipak bio finale. Naravno da mogu prihvatiti i neke pogreške, ali u tolikom broju, na takav način, to ipak ostavlja sumnju.”

Sada se više ništa ne može promijeniti, vrijedi li razbijati glavu?



“I toga sam svjestan, ali samo bih želio da se i suci i EHF očituju o tim spornim situacijama. Znam da će svi reći da Lino ponovno plače, kuka, svima ide na živce i slično, ali molim da me se uvjeri da griješim.”

Pa se vratio na prošlost.

“Sjećate se finala na EP-u 2008. u Lillehammeru protiv Danaca kada sam zbog španjolskih sudaca dobio crveni karton, sjećate se kako su nam braća Methe sudila finala na Euru u Austriji 2010. protiv Francuske u drugom poluvremenu, sjećate se Olesena i Pedersena koji su nam sudili finale na našem SP-u u Hrvatskoj 2009. godine, pa sad ovo, a o onome lani protiv Njemačke kada su suci prvi put u povijesti valjda priznali da su nekoga oštetili… Pitam se je li to u redu, što smo se nekome zamjerili da nas se tako kažnjava. Ako me netko uvjeri da je to O.K., nema problema.”

I nastavio:

“Taj EHF, umjesto da nas zaštiti jer mu naši navijači i mi radimo Euro da bi uspio, kažnjava nas i ja se pitam zašto. Ja nikoga ne optužujem, samo želim da se očituju o tome. Za mene su ti naši dečki pravi pobjednici Eura i osjetio sam to na ljudima koji su nas pratili i koji su nas u Zagrebu dočekali. Ponavljam, nikoga ne napadamo, ali to jednostavno nije u redu.”

Jeste li se službeno obratili EHF-u?

“Nismo, ne znam i hoćemo li jer pitanje je ima li to svrhe ili će nas zbog toga opet nastaviti kažnjavati. Ne želimo tim putem da bilo tko bilo što ispašta. Uostalom, to nije moja privatna stvar, nego stvar Saveza, stvar politike. Sugerirati im hoću sigurno. Znam da sada nećemo ništa promijeniti, ali šteta, jer promiču stvari, vrijeme prolazi i najviše mi je žao tih mojih sjajnih dečki i tih navijača koji su ostavili srce rukometu proteklih dana. To bi trebalo kudikamo više cijeniti. Oni su po svemu zaslužili zlato.”

I dodao:

“Nakon finala sam prema predsjedniku EHF-a Michaelu Wiedereru uputio jedan ružan pogled, ne ružan nego, recimo, znakovit, a on je skrenuo pogled…”

I zaključno na tu temu:

“Mislim da smo moralni pobjednici Eura, ustvari ne sumnjam u to. Da smo zakinuti, to uopće nije upitno. Zašto, to oni moraju reći. Mi ne napadamo nikoga, samo tražimo objašnjenje – zašto sve to? Neka kažu da je suđenje bilo super, i to je odgovor, stav… Ali, želim ga čuti.”

Ostatak intervjua o svojim pogreškama u izboru igrača, Manuelu Štrleku, Zoranu Gopcu, svom nasljedniku možete pročitati na Sportskim novostima.

Komentari