BROJNI IZAZOVI ZA NAJVAŽNIJU SPOREDNU STVAR NA SVIJETU I JEDAN ČOVJEK: Čeferin, Aleksandar Čeferin

wiki

Pitate li se, kao ja sada, koja je godina bila ‘beskrajnija’, 2020. ili 2021.?

Pandemija koronavirusa je paralizirala svijet, odnijela mnoge živote, te unijela nezapamćen kaos u svim segmentima društva. Ni nogomet nije ostao neokrznut.

Mučne scene igranja pred praznim tribinama, otkazivanje utakmica i natjecanja, postale su svakodnevnica u 2020., a s takvim se ‘načinom života’ ušlo i u 2021.

Od siječnja do lipnja 21′., ‘cerade’ su pokrivale tribine najvećih svjetskih stadiona. Čitav proljetni dio Lige prvaka, i osmina finala, i četvrtfinale, i polufinale,, bio je lišen navijačke buke i pjesme. Lišen! U potpunosti!



Finale Lige prvaka između Chelseaja i Manchester Cityja, koje se igralo u portugalskom Portu, u kojem su ‘Bluesi’ nadjačali ‘Građane’, te finale Europske lige između Villarreala i Manchester Uniteda, u kojem je Žuta podmornica ‘potopila’ Red Devilse, razvukli su nam osmijeh na lice. I odstranili grč u želucu! Zašto? Ma ne toliko zbog trijumfa momčadi Thomasa Tuchela i Unaija Emeryja, već zbog povratka navijačkog huka s tribina. Kakvog takvog.

Zatim je na red došlo to ‘nikada odigrano’ Europsko prvenstvo, gdje je Italija potpuno zasluženo postala kontinentalni prvak. Nikada zasluženije, reklo bi se.
Ne želim davati ode Jorginhu, Chiesi, Manciniju, Donnarummi, Barelli, i ostalim talijanskim nogometnim artistima. Dosta se prolilo tinte oko ‘uskrsnuća’ Azzurra.

Međutim, za mene, prvo ime Eura bio je…jedan pravnik. Slovenski pravnik. On se zove Čeferin. Aleksandar Čeferin. Taj ‘čovjek s aktovkom’, koji u slobodno vrijeme obnaša funkciju čelnika UEFA-e, zadužio je povijest nogometa svojom pozitivnom tvrdoglavošću i državničkim odlukama, kojih se ne bi posramio ni Nelson Mandela. Čeferin je, usprkos pritiscima sa svih strana, ustrajao u odluci da se Euro mora igrati pred navijačima. I uspio je u tome.

Dakle, Slovenac je prošle godine ‘minirao Superligu’, ‘bombardirao’ Wengerov suludi plan o održavanju Mundijala svako dvije godine, te vratio nogomet navijačima. Vratio!

Britanski glumac Daniel Craig, koji je pet puta tumačio Jamesa Bonda na velikom platnu, završio je svoju ‘špijunsku priču’. Kladionice traže Craigovog nasljednika, licitiraju imenima Toma Hardyja i Toma Hiddlestonea, ali sve je to tapkanje u mraku. Novi Bond je i dalje misterija. Ali ja imam prijedlog (Iako me nitko neće poslušati). Slušajte, slušajte!

Novi 007 bi trebao biti…

Čeferin,

Aleksandar Čeferin…

Komentari