BRAVO VATRENI! Napokon je pala i Francuska. Hrvatska srušila svjetskog prvaka

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Hrvatska je slavila protiv Francuske, Vatreni su prvi put u međusobnim susretima u ovom dugom rivalitetu srušili svjetske prvake! Velika večer dogodila se u četvrtom kolu ovogodišnje europske Lige nacija, s 1:0 na Stade de Franceu u predgrađu Pariza, uz odlučujući gol koji je pao već u petoj minuti, piše Dnevno.

Strijelac je bio Luka Modrić, koji je realizirao penal nakon što je Konate u ranoj fazi susreta napravio prekršaj nad Antom Budimirom u 16-ercu. Nakon toga, Francuzi su pojačavali pritisak, osobito u drugom poluvremenu, ali nisu uspjeli spriječiti hrvatsko slavlje.

Bio je to sjajan kraj vrlo zahtjevne serije utakmica u lipnju, s ukupno sedam osvojenih bodova koje je Hrvatska prikupila u četiri kola. Pali su i svjetski prvaci, bravo Vatreni!

Rano hrvatsko veselje
Utakmica je vrlo rano donijela veselje na hrvatskoj strani. Nakon opasne akcije koja je završila kornerom za Hrvatsku, Luka Modrić je iz kuta poslao loptu u kazneni prostor, a ondje se dogodio prekršaj Konatea nad Budimirom nakon kojeg je stigla fantastična šansa, penal za Vatrene. Modrić ga je izveo odlično iako je francuski golman Maignan pogodio stranu – i Hrvatska je mogla slaviti već na početku susreta.



Francuzi su nakon toga počeli pritiskati. Bilo je udaraca prema golu Vatrenih, uključujući pokušaj Kyliana Mbappea izvana koji je Ivica Ivušić obranio u sedmoj minuti, a nakon toga, obrana Vatrenih izdržala je sve izazove do kraja prvog poluvremena.

Na drugoj strani, Hrvatska je zaprijetila prodorom u kojem je Budimir probao proći pokraj Maignana u 15. minuti, kada je domaći golman odnio i loptu i hrvatskog napadača, no zbog izbijanja lopte, u toj situaciji nije bilo govora o novom penalu. Pamtit će se i opasna lopta koju je Josip Brekalo poslao prema 16-ercu, uz dobru reakciju domaće obrane koja je zaustavila to dodavanje, a pri kraju prvog poluvremena, Francuzi su dvaput zaprijetili u sudačkoj nadoknadi, oba puta uz blok obrane Vatrenih, u drugoj situaciji, s odlaskom lopte u vanjski dio mreže.

Opasnosti u drugom dijelu
Nastavak utakmice donio je još jači pritisak Francuza. Vatrenima je bilo teško izdržati sve izazove. Najviše će se pamtiti šansa koju je u 61. minuti imao Mbappe, s Ivušićevom sjajnom reakcijom i obranom nogom.

Bilo je opasno i na drugoj strani, u napadu Vatrenih. Lovro Majer, koji je ušao u 65. minuti, opasno je zaprijetio francuskom golu sedam minuta kasnije, no Maignan je pokazao kvalitetu ‘skinuvši’ taj jaki Majerov udarac.

Nakon toga, Francuzi su u tom pritisku malo izgubili nit. Hrvatska je izdržala sve nalete svjetskih prvaka, uključujući dvije prijetnje u sudačkoj nadoknadi – i u 10. međusobnom susretu ubilježila prvu pobjedu!

Komentari