Bilić otkrio zašto baš Kina te je li ogorčen postupkom WBA

slaven bilić/Profimedia

Bivši hrvatski izbornik i donedavni menadžer engleskog premierligaša West Bromwich Albiona, Slaven Bilić, novi je trener kineskog Peking Sinobo Guoana.

Radi se o ekipi koja je prošlu sezonu završila na trećem mjestu u prvenstvu te ima velike ambicije.

Svakako, od novog trenera Slavena Bilića očekuje se da u novom prvenstvu koje starta početkom ožujka, bude konkurentan u borbi za naslov prvaka.

“Moram reći, prije svega, da su mi klupski čelnici od prvog trenutka odmah dali do znanja koliko me žele. Bili su i vrlo uporni, i vrlo konkretni u kontekstu uvjeta, te mi vrlo uvjerljivo pokazivali da me žarko žele i cijene”, govori Bilić za Sportske novosti o tome kako je došlo do dogovora s čelnicima kineskog kluba.



Kina kao nogometna stvarnost oduvijek bila interesenta 

Neke je pomalo iznenadilo da je Bilić otišao na “Daleki istok”, svi su više manje vjerovali da će trenersku karijeru graditi po europskim klubovima.

“Meni je Kina kao nogometna stvarnost oduvijek bila interesantna. Uostalom, prije tri godine bio sam u ozbiljnim razgovorima s predstavnicima njihova Saveza oko preuzimanja kineske reprezentacije. Što se ovaj put promijenilo da sam odmah prihvatio? Ispunila su se tri ključna uvjeta. Prvo da poziv dođe kada sam slobodan, drugo da su financijski uvjeti u željenim okvirima i treće da je klub snažan i ambiciozan. Eto, ovaj put se sve poklopilo i potpisao sam za jedan od top tri klubova u Kini”.

Slaven Bilić i njegova obitelj još su uvijek u Birminghamu, spremaju se za odlazak u Hrvatsku, iz koje će Bilić već sredinom siječnja put Pekinga. Naime, svi stranci moraju u obveznu samoizolaciju, a početkom veljače počinju pripreme za novu sezonu. Obitelj neće s njim odmah u Kinu, ali zato vodi svoje suradnike.

“Bit će nas ukupno pet. Za sada mogu reći da su to Dejan Računica i Danilo Butorović, ali brzo ću kompletirati stožer s još dva ili tri suradnika. Želio sam povesti i Aljošu Asanovića”, ali on je vezan za HNS.

Osjeća li još uvijek gorčinu zbog otkaza u WBA?

“Mogu kazati da sam u trenutku spoznaje da su me smijenili doista bio zatečen. Istina je da me u nogometu zapravo više ništa ne može ozbiljnije zateći, ali opet, nakon što smo kao momčad s 11 debitanata počeli pokazivati uzlazne trendove konkurentnosti, mislio sam da smo uhvatili dobar ritam. Čak i u porazu 1:5 od Crystal Palacea, temeljno jer smo igrali s igračem manje, mi smo iskazivali konkurentnost za Premiership”, kaže Bilić.

Komentari