Bayernov stroj protiv francuskih ‘plaćenika’ za naslov pobjednika Lige prvaka

Twitter

Na stadionu Benfice u Lisabonu u nedjelju (21 sat) će se Bayern i Paris Saint-Germain boriti za naslov pobjednika Lige prvaka i za savršeni završetak vrlo čudne nogometne sezone.

Bez navijačke euforije na ulicama Lisabona i tribinama popularnog Luza, bit će to još jedna vrlo neobična nogometna utakmica iz koje će pobjednik izaći s najvrijednijim trofejom kad je u pitanju klupski nogomet, ne samo na europskoj, već i svjetskoj razini.

I Bayern i PSG iza sebe imaju savršenu sezonu u domaćim natjecanjima. Bayern je lakoćom osvojio još jedan naslov prvaka Njemačke i dodao mu trijumf u domaćem Kupu, dok je PSG proglašen prvakom u prekinutom francuskom prvenstvu, čemu je nakon četveromjesečne stanke dodao naslove u Kupu Francuske i Liga kupu, osvojivši po četvrti put u povijesti trostruku krunu na domaćim travnjacima.

I dok je Bayern sa deset finala i pet trijumfa u njima jedna od najuspješnijih momčadi kad su u pitanju nastupi u Kupu europskih prvaka i Ligi prvaka, koja je nastala iz tog natjecanja, Paris Saint-Germain je debitant u finalu.



Momčad pod vodstvom Hansija Flicka nedvojbeno ulazi u finale s teretom favorita, zbog impresivnih rezultata i načina na koji je došla do finala. Bayern je pod Flickom pobijedio u posljednjih 20 utakmica te ostvario 28 pobjeda u zadnjih 29 nastupa. U Ligi prvaka Bavarci imaju savršen učinak, 10 pobjeda iz deset nastupa, a na računamo li samo utakmice koje su odigrali u nastavku prekinute sezone, u tri dvoboja na putu do finala ostvarili su gol-razliku 15-3 i pritom u četvrtfinalu razmontirali Barcelonu (8-2) i možda time otjerali Lea Messija iz katalonske prijestolnice.

Bayern je u deset utakmica postigao 42 pogotka, tri manje od rekorda Lige prvaka koji je postavila Barcelona u sezoni 1999./2000., ali igrajući 16 utakmica, pet više nego što će ih imati Bavarci. Poljak Robert Lewandowski zaslužan je za 15 od spomenuta 42 gola i sa dva pogotka u finalu bi dostigao rekordnih 17 Cristiana Ronalda iz sezone 2013./14.

Uspiju li Flickovi igrači pobijediti i u nedjelju te osvojiti pehar s velikim ušima, postat će prva momčad u povijesti koja je do naslova europskog prvaka došla pobijedivši u svim utakmicama. To bi Bavarcima donijelo ukupno rekordnih 82.450.000 eura prihoda samo od nagrada za ostvarene rezultate u ovoj sezoni Lige prvaka.

Nagrada za pobjedu u finalu Lige prvaka je 19 milijuna eura, dok će poraženi finalist dobiti 15 milijuna.

Ni Thomas Tuchel, još jedan njemački stručnjak i debitant u finalu, nije bez pritiska, ali njegov je drugačiji i dolazi iznutra. Naime, kad u ruke dobijete dva najskuplja nogometaša svijeta, Neymara i Kyliana Mbappea, onda oni koji su vam to omogućili od vas očekuju da se s njima popnete do vrha u svakom natjecanju.

Tuchela su minute dijelile od još jednog razočaravajućeg završetka sezone u Ligi prvaka, jer je Atalanta sve do 90. minute držala minimalno vodstvo za plasman u polufinale. No, ukazali su se Marquinhos i Choupo-Moting i dvama pogocima u razmaku od tri minute osigurali Parižanima drugo polufinale Lige prvaka u klupskoj povijesti.

Na toj utakmici su, istina, pobjedu prilično skupo platili, jer su ostali bez kostarikanskog vratara Keylora Navasa, koji se spominje u kombinacijama za povratak među vratnice, ali je mnogo izvjesnije da će Tuchelov izbor biti 26-godišnji Španjolac Sergio Rico koji je branio u polufinalnoj pobjedi 3-0 protiv RB Leipziga. No, suočavanje s Bayernovim strojem za pogotke bit će puno zahtjevniji posao.

Druga Tuchelova dvojba će biti uvrstiti od početka Marca Verrattija u sredinu terena i Maura Icardija u vrh napada. Verratti je još u procesu oporavka od ozljede, a sustav bez Icardija je dobro funkcionirao protiv Leipziga. Osim toga, Bayernova obrana je pokazala dosta slabosti u polufinalu protiv brzonogih napadača Lyona i samo zahvaljujući Manuelu Neueru te velikom udjelu sreće mreža Bavaraca ostala je netaknuta.

Hansi Flick ima manje brige oko sastava s kojim će početi. Ostaje samo jedna dvojba oko spremnosti Jeromea Boatenga. Ne bude li na raspolaganju, kao moguće zamjene nameću se Niklas Suele i Lucas Hernandez.

No, budu li Bayernovi strijelci raspoloženi kao što su bili u dosadašnjim nastupima, a Manuel Neuer opet u izdanju ponajboljeg svjetskog vratara, momčad iz Muenchena mogla bi se na ljestvici najuspješnijih klubova izjednačiti s Liverpoolovih šest naslova prvaka Europe, ostavljajući samo Milan (7) i Real Madrid (13) iznad njih.

Simpatije hrvatskih ljubitelja nogometa vjerojatno će većinom biti na strani njemačkog prvaka, jer će u Bayernovom dresu put prema trofeju koji mu nedostaje u karijeri tražiti Ivan Perišić. Za 31-godišnjeg Omišanina to će biti debi u finalu Lige prvaka i prilika da se pridruži desetorici prethodnih hrvatskih reprezentativaca koji su podignuli veliki srebrni trofej i nastavi neprekinuti niz započet 2013. s Marijom Mandžukićem, koji baš u Bayernovom dresu osvojio svoj jedini naslov prvaka Europe.

Finalnu utakmicu PSG – Bayern na stadionu Benfice (nedjelja, 21 sat) sudit će 44-godišnji Talijan Daniele Orsato.

Moguće početne postave

PSG: Rico – Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat – Verratti, Marquinhos, Herrera – Di María, Neymar, Mbappe

BAYERN: Neuer – Kimmich, Boateng, Alaba, Davies – Goretzka, Thiago Alcantara – Perišić, Mueller, Gnabry – Lewandowski

Komentari