Zastupnik srpske stranke u Crnoj Gori optužio Milanovića za ‘mržnju prema Srbima i pravoslavlju’

Boris Kovacev / CROPIX

Zastupnik oporbenog prosrpskog Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Jovan Vučurović optužio je u petak predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića za slanje “antisrpske poruke” koja pokazuje da je “suština svake hrvatske politike mržnja prema Srbima i pravoslavlju”.

Vučurović u priopćenju proziva Milanovića zbog “antisrpske poruke i napada na predsjednika DF-a Andriju Mandića i DF”, čime Milanović pokušava pomoći crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, kojega Vučurović naziva “slugom velikohrvatske politike, u situaciji kada srpstvo u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj brani SPC i njene svetinje u Crnoj Gori”.

Stanje u Crnoj Gori je napeto već danima, jer je prosrpski DF zajedno s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve prosvjeduje protiv novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tvrdeći da je to paravan za otimanje SPC-ovih crkava i manastira u Crnoj Gori.

Crnogorski parlament raspravlja o spornom zakonu o crkvenoj imovini, središte grada blokirano



Milanović je, komentirajući u drugoj predsjedničkoj debati situaciju u Crnoj Gori, rekao da se radi o “pobuni i pritisku jednog dijela ljudi, a većina je glasala za ulazak u NATO”. Ovi koji vode pobunu su protiv, premalo ih je, ali su spremni na sve, kazao je Milanović ustvrdivši za Mandića da je “četnički vojvoda”.

Ostale poruke predsjedničkih kandidata pogledate ovdje.

IMAM SMS PORUKE Predsjednica optužila Milanovića za pokušaj puča, prozvao ju ‘Karamarkovom lutkom na koncu’

‘Ustaštvo jaku u Crnoj Gori’

Vučurović u priopćenju tvrdi da je Milanovićeva izjava dominantni stav hrvatske javnosti, koji pokazuje da je “u suštini svake hrvatske politike mržnja prema srpskom narodu i pravoslavlju”. Tako i Milanović, koji se računa u navodno umjerene političare, pokušava ugrabiti koji politički poen na antisrpstvu i antipravoslavlju, dodao je.

Vučurović je usput ustvrdio da “velikohrvatska politika ima snažan utjecaj na crnogorski režim, koji i sam ima elemente ustaške ideologije”, te poručio Milanoviću “neka se drži tvorevine u kojoj se kandidira za predsjednika, a pravoslavni vjernici će sačuvati svetinje u Crnoj Gori od Đukanovića i njegovih gazdi”.

Podsjetimo, pred sam kraj 2019. godine, u skupštini Crne Gore nastao je niz incidenata. U prepirki su prosrpski zastupnici potužili vladajuće da su ustaše.

Komentari