Veliko istraživanje: Smanjila se prednost Zorana Milanovića, sve više neodlučnih

Hrvatska 5. siječnja bira predsjednicu ili predsjednika. Zoran Milanović relativni je pobjednik prvog kruga, a kako kandidati stoje u drugom krugu, donosi ekskluzivno istraživanje koje je agencija Ipsos provela za Dnevnik Nove TV.

Prema istraživanju 63 posto građana kaže kako će sigurno izaći na predsjedničke izbore. Ti su građani u fokusu daljnje analize. Među njima još uvijek ima čak 13 posto neodlučnih.

89 posto birača aktualne Predsjednice planira izaći i na drugi krug izbora. Isto vrijedi i za njezinog oponenta, čijih 88 posto birača iz prvog kruga također planira izaći na birališta.

Za koga će glasači Škore

I birači Miroslava Škore, njih 61 posto planira izaći na birališta u nedjelju, ali i 41 posto birača koji u prvom krugu nisu glasovali.



Posljednja dva tjedna velika se rasprava vodi o tome kako će na ovim izborima glasati birači Miroslava Škore.

61 posto Škorinih birača glas bi u drugom krugu dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a tek njih 28 posto Zoranu Milanoviću. 11 posto još uvijek je neodlučno.

Zoran Milanović u vodstvu

Prema trenutačnom javnom mnijenju, u drugom krugu predsjedničkih izbora Zoran Milanović dobio bi 45 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 42 posto. U odnosu na posljednje istraživanje vidljivo je da se razlika među kandidatima smanjuje. I sada se nalazi unutar statističke pogreške istraživanja.

A kako smo već istaknuli, neodlučnih je 13 posto, što je blagi rast u usporedbi s istraživanjem nakon prvog kruga, kada ih je bilo 10 posto.

Zoran Milanović može računati na 64 posto birača s VSS-om. U prednosti je u Zagrebu s 53 posto, Sjevernoj Hrvatskoj s 54 posto te u Primorju i Istri sa 65 posto glasova.

Birači s osnovnom školom bi u većoj mjeri glasovali za Kolindu Grabar- Kitarović, odnosno njih 49 posto.

Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje u Slavoniji s 54 posto, Banovini i Kordunu s 59 posto te Dalmaciji sa 60 posto glasova, piše Nova TV.

Komentari