POZICIJE ZA HDZ-OVE ‘OMLADINCE’ Je li ovo tvrtka zbog koje je Milanović prozvao Kolindu Grabar-Kitarović?

Robert Fajt / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić prozvao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog njenog pomilovanja Leona Sulića koje je doveo u vezu s navodnim položajem predsjednice u tvrtki Kontinental prijevoz.

Bernardić smatra da je predsjedničino pomilovanje Leona Sulića povezano s njihovim poznanstvom, kao i s navodnim položajem Kolinde Grabar-Kitarović u tvrtki Kontinental prijevoz.

“2003. godine je na vlast došao Ivo Sanader koji je s odmakom od petnaest godina osuđen za ratno profiterstvo, a nepravomoćno je osuđen i za primanje i davanje mita u aferi INA-MOL”, rekao je Bernardić.

Kolinda Grabar-Kitarović je bila njegova ministrica, ali i štićenica, suradnica devedesetih godina”, dodao je.



Povezao je Kolindu Grabar-Kitarović s tvrtkom Kontinental prijevoz, čiji je dio bio Croatia bus, tvrtka čiji je vlasnik pomilovani Leon Sulić.

“Mislim da je ona bila i u nadzornom odboru Kontinental prijevoza, tvrtke koja je nastala transformacijom Zagrebačkih transporta. Dio te tvrtke je bio i Croatia bus, u kojoj je ona poznata afera u kojoj je za pljačku osuđen Leon Sulić”, rekao je Bernardić za N1 televiziju.

“Samo postavljam pitanje postoji li veza predsjedničinog sudjelovanja u nadzornom odboru Kontinental prijevoza i pomilovanja Leona Sulića, koji je optužen za pljačku Croatia busa”, istaknuo je Davor Bernardić.

U istu vezu doveo ju je i predsjednički kandidat Zoran Milanović tijekom sučeljavanja na RTL televiziji u kojoj je pravo predsjednika da pomiluje građane bilo jedno od pitanja tijekom sučeljavanju, a zatim i na skupu u Bjelovaru.

Tako je Milanović rekao kako će kadidatkinju HDZ Grabar-Kitarović na sučeljavanjima pitati gdje je s 27 godina sjedila u nadzornim odborima kojih tvrtki koji se uništavane 1990-ih godina, “u koje je HDZ svoje omladince i omladinke gurao da za lijepu naknadu pored plaće nadziru te firme koje su opustošene, opljačkane”.

Milanoviću smeta što je organizirano puno debata, no otkrio je što će večeras pitati Grabar-Kitarović

Sporno pomilovanje

Kolinda Grabar-Kitarović pomolovala je Leona Sulića i još 24 osobe u drugom mjesecu 2016. godine.

Prema pisanju medija Ministarstvo pravosuđa se protivilo pomilovanju kontroverznog tajkuna no uvažen je argument da je Suliću narušeno zdravlje.

Radilo se o kazni od 22 mjeseca zatvora koje je dobio kada je proglašen krivim jer je 2000. godine iskorostio svoje funkcije predsjednika Nadzornog odbora Transcroatije i direktora Croatia busa ne bi li se domogao stana u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu.

Taj stan, kako se ispostavilo tijekom suđenja, bio je vrijedan oko 600 tisuća kuna. Prema presudi Sulić je iznos vrijednosti stana bio dužan vratiti Croatia busu.

Ovo je tek dio sankcija dosuđenih Suliću za malverzacije iz vremena dok je bio na čelu Croatia busa. Iz te je firme, prema pravomoćnoj presudi, izvukao nešto više od 15 milijuna kuna, a kažnjen je s pet godina zatvora. Prvotno je dobio sedam, no Vrhovni sud RH kaznu mu je ublažio.

Kolinda Grabar-Kitarović poslije tog skandala razriješila je Odbor za pomilovanja a od tada nije pomilovala ni jednu osobu.

Za portal Otvoreno

Portal Otvoreno je dobio fotografiju dokumenta za kojeg naš izvor tvrdi da pokazuje članove nadzornog odbora tvrtke Kontinental prijevoz.

Na fotografiji dokumenta koji je nastao 5. rujna 1996. godine vidljivo je ime Kolinde Grabar-Kitarović te da se tad raspravljalo i o pretvorbi i privatizaciji te tvrtke.

Potvrdio sudski registar

Navode da je aktualna predsjednica devedesetih bila u nadzornom odboru tvrtke Kontinental prijevoz provjerio je i Faktorgraf. Uvidom u Sudski registar potvrdio je da je Kolinda Grabar bila je članica Nadzornog odbora te tvrtke do 13. veljače 1998. godine, kada je otvoren stečajni postupak nad Kontinental prijevozom.

Riječ je razdoblju prije nego je današnja predsjednica navršila tridesetu godinu. U to je vrijeme bila suradnica bivšeg premijera Ive Sanadera najprije u Ministarstvu znanosti, a potom i Ministarstvu vanjskih poslova, podsjeća Faktograf.

Komentari