Kolindin najveći donator dobio 40 milijuna kuna poljoprivrednih potpora

HRT

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović prikupila je oko 1,5 milijuna kuna donacija za kampanju, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Među donatorima mnoga su poznata lica, a najviše su uplatile dvije tvrtke koje su stalni i izdašni HDZ-ovi donatori. Riječ je o križevačkoj građevinskoj tvrtki Radnik na čijem je čelu Mirko Habijanec i poduzeću Širjan kralja bikova Zvonimira Širjana iz Kusijevaca kod Križevaca.

Radnik i Širjan donirali su po 100.000 kuna i to su najveći pojedinačni iznosi koje je HDZ-ova kandidatkinja dobila. Križevački trgovački div KTC vlasnika Ivana Katavića pak uplatio je 10.000 kuna.

U zadnje tri godine Radnik donirao je HDZ-u više od 400.000 kuna i tako se svrstao među najveće donatore stranke na vlasti. Donacije u novcu i manjim dijelom uslugama HDZ-u su isporučivali Radnik i đurđevačko poduzeće Bistra koje je u njegovu vlasništvu.



Poslovno carstvo Zvonimira Širjana najveći je korisnik domaćih i europskih poljoprivrednih potpora lani u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, njegova poduzeća Širjan i Agropromet prošle su godine dobila ukupno oko 40 milijuna kuna izravnih potpora.

Među poznatijim donatorima sa sjevera tu je i HDZ-ova članica uprave Podravke Ljiljana Šapina koja je Kolindinu kampanju podržala s 10.000 kuna. Isti iznos uplatio je i premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, piše Danica.hr.

Komentari