Dražen Lalić: Milanovićeva je retorika kao moćni Mercedes, a predsjedničina kao polovni Golf

N1

Sveučilišni profesor i analitičar Dražen Lalić i Jadranka Kosor, bivša premijerka i bivša predsjednička kandidatkinja, komentirali na N1 televiziji predsjedničku kampanju.

“Ovo će biti bitka do posljednjeg daha, u ovom slučaju do posljednjeg glasa.

Pristup kampanji različit je kod svih kandidata u ovim zadnjim satima. Kolinda Grabar- Kitarović ima i dalje strogo kontrolirane uvjete, obraća se svojim biračima, članovima HDZ-a. Pretpostavaljm da neće davati izjave, jer bi morala objašnjavati izjavu o plaći od 8.000 eura, skandal vezan za SOA-u…

Druga dva kandidata idu otvoreno. Zoran Milanović se izložio pitanjima novinara. Čovjek tada možda planirati reći jedno, ali će reći drugo, na što su ga usmjeravali novinari.



I Miroslav Škoro ima sada otvoren dijalog na Facebooku. Time je pokazao izvjesnu hrabrost, za razliku od skučenosti koju je pokazao na sučeljavanju.

S obzirom na sve, mislim da nitko ne može reći 100 posto tko ide u drugi krug”, kaže Jadranka Kosor.

Dražen Lalić smatra kako je stvarna kampanja počela proglašenjem kandidatura, odnosno početkom ljeta.

“Puno se može saznati u razgovoru s ljudima, u anketama ozbiljnih agencija, te putem medija. To je big data i vidljivo je da je od početka srpnja Kolinda Grabar- Kitarović pala oko 7 posto, Milanović je narastao oko 5 posto, Kolakušić je pao, a Škoro se sa 16 digao na 22 posto.

Bizarno mi je što se uopće diskutira o tome što bi moglo biti u drugom krugu. Mislim da se ne bore svi kandidati zdušno, kao što to rade američki predsjednički kandidati”, rekao je Lalić.

Jadranka Kosor rekla je da je Zoran Milanović u kampanji izrekao neke čvrste optužbe na račun aktualne predsjednice.

“On je rekao neke vrlo čvrste optužbe na račun Kolinde Grabar- Kitarović i HDZ-a. Inače su kandidati premalo analizirali mandat Grabar-Kitarović, a trebali su početi od njenih obećanja na početku mandata. Neobično je što se u završnici pokušava udariti i na bivše predsjednike. To pokazuje veliku razinu nervoze u HDZ-u.

No oni su dosta dobro organizirani, svi danas u podružnicama govore zašto podržati Kolindu Grabar-Kitarović, stranačke podružnice dobile su nalog da govore o tome zašto je ona najbolja. No to pokazuje strah, prije pet godina nije bilo tako. Ona je od svojih članova na skupu tražila potporu”, rekla je Kosor.

Predsjednicu se stavlja u politički zlatni kavez

Dražen Lalić istaknuo je kako je Milanovićeva retorika puno bolja od predsjedničine.

“Istraživanja pokazuju da će 20 posto članova HDZ-a glasati za Škoru. Milanovićeva je retorika moćna, u usporedbi s retorikom Kolinde Grabar- Kitarović, njegova je retorika kao moćni Mercedes, a njena kao polovni Golf. HDZ zna da u dva poluvremena mora dobiti oba i sada vlada nervoza, sada rade usiljeni skupovi, a to je dvosjekli mač.

Škoro ima bolju taktiku, ide među ljude – eno njega na tržnici.

Milanović je distribuirao najmanje bilborda. On mora jako paziti na organizaciju skupova, no on je manje agilan, discipliniran od Grabar-Kitarović. Moguće je da SDP čuva nešto novca za drugi krug, a i Milanović čuva dio retorike za drugi krug. Od one izjave o Hajduku nije napravio kiks, njegovi su grijesi od prije nekoliko godina, a njeni su svježi. Kada su u pitanju njena obećanja, jako je licemjerno što je u sučeljavanju rekla da je ispunila svoja obećanja. Da je to točno, nama bi danas bilo mnogo bolje.

Učinak njenog mandata i svekolikog mandata HDZ- a takav je da oni nemaju dovoljan legitimitet, 27 posto nije dovoljno da bi kontrolirao vlast na svim razinama. Oni prvo rade na ulasku u drugi krug. Ako predsjednica i Milanović uđu u drugi kruh, bit će to bitka do zadnjeg glasa, gdje će veliku ulogu imati glasovi u BiH. Grozno je da na izborima odluče glasovi onih koji ne plaćaju porez i ne snose posljedice odluke kojoj su prevagnuli”, rekao je Dražen Lalić.

I samo vođenje kampanje je veoma različito, jer jedni ju vode sami, a drugi imaju stranačku mašineriju iza sebe, kazala je Kosor.

“Tri kandidata pokazuju drugačije pristupe. Škoru je u političkoj areni na sučeljavanju pojela trema. Katarina Peović ga u početku nokautirala i nije se snašao. Škoro i Milanović bore se sami. Potpora SDP-a je tu za Milanovića, ali ni iz daleka ne može se usporediti s potporom HDZ-a. Škoro i Milanović bore se sami, a Kolindi Grabar-Kitarović su se u pomoć uključili mnogi, pa i premijer. U stranci je svatko dobio neku zadaću oko nastupa u javnosti.

Nju se stavljalo u politički zlatni kavez, da ne daje izjave i ne odgovara na pitanja, oko nje postoji čvrsti bedem ljubavi članova HDZ-a. Teško mi je nju zamisliti kako danas odgovara na pitanja novinara, po tome se jako vidi različito postupanje u kampanji – a politički kukavičluk jako je bitan”, kazala je Kosor.

Komentari