DIP komentirao Škorinu izjavu o izbornoj krađi

Dragan Matic / CROPIX

Izbori za predsjednika Republike po istome se zakonu provode od 1992. do danas i još nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju zakonitu provedbu izbora – rekli su u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) odgovarajući na tvrdnju Miroslava Škore da bi njegov neulazak u drugi krug izbora značio da je posrijedi izborna prevara.

“Vezano uz vaš upit oko intervjua predsjedničkog kandidata Miroslava Škore i njegove ocjene izbornih procesa, napominjemo da se po istom zakonu izbori za predsjednika Republike Hrvatske provode od 1992. U razdoblju od 1992. do ove godine, izbori su održani šest puta (1992., 1997., 2000., 2005., 2009. i 2014.) i u provedbi izbora nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju zakonitu provedbu izbora”, piše u odgovoru DIP-a Jutarnjem listu koji je potpisala tajnica Povjerenstva Albina Rosandić.

“S obzirom na manjkave zakonske odredbe kojima su propisani ovlaštenici za podnošenje zahtjeva za promatranje izbora, a imajući u vidu standarde koji postoje na drugim vrstama izbora i nastojanje da se izborni postupak učini transparentnim i dostupnim javnosti, DIP je obvezatnim uputama detaljno propisao tko je sve ovlašten podnijeti zahtjev za promatranje izbora i time kroz institut promatranja dodatno provjeravati zakonitu i urednu provedbu izbora”, stoji dalje u odgovoru.

U DIP-u naglašavaju da svaki kandidat, politička stranka koja je predložila kandidata, birači koji su predložili kandidata ili nevladina udruga mogu odrediti promatrače za sva izborna tijela od biračkih odbora do DIP-a, a to pravo je iskoristio i Miroslav Škoro.



“Do pisanja ovog odgovora ovlašteni predlagatelji unijeli su u informatički sustav DIP-a 14.183 promatrača, od čega je 908 promatrača predsjedničkog kandidata Miroslava Škore. Ovlašteni predlagatelji će promatrače moći unositi u sustav do petka, 20. prosinca 2019., do 12,00 sati, a podatke o ukupnom broju promatrača DIP će objaviti tijekom subote, 21. prosinca 2019.”, navodi se u odgovoru Jutarnjem listu.

Promatrači, kaže dalje DIP, imaju pravo promatrati cjelokupni izborni postupak, od preuzimanja izbornog materijala od strane biračkih odbora, promatranja glasovanja na biračkom mjestu, promatranja prebrojavanja glasova i izrade zapisnika o radu biračkog odbora i predaje zapisnika o radu biračkog odbora i preostalog izbornog materijala nadležnom izbornom povjerenstvu.

Ističu da u slučaju sumnje na eventualne nepravilnosti u postupku izbora kandidati (kao i političke stranke te najmanje 100 birača) imaju pravo podnijeti prigovor DIP-u, a na njegovo rješenje može se uložiti žalba Ustavnom sudu.

Komentari