Dario Juričan predlaže imunitet Milanu Bandiću za priznanje svih afera

Cropix

Nezavisni predsjednički kandidat Dario Juričan pozvao je u četvrtak Uskok da zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću daju imunitet kako bi javno priznao kako su mu uspjele afere, te tko mu je u tome pomogao.

Juričan je poslao otvoreno pismo ravnateljici Uskoka Vanji Marušić s molbom da Bandiću daju imunitet, “a onda neka nam kaže kako mu je sve to uspjelo”, odnosno kako su mu “zajedno sa svojim pajdama” uspjele afere zbog kojih ima desetak uskočkih optužnica, a ti su procesi u različitim fazama na zagrebačkom Županijskom sudu.

“Kako je Bandić bio u zatvoru 2014., a vi se još uvijek s njim natjeravate po sudovima, predlažem vam instant rješenje: dajte mu imunitet, a zauzvrat neka javno prizna kako mu je sve uspjelo i koje su mu pajde pomogle. Predlažem da napiše knjigu, ili još bolje, neka snimi film! Prihod od tog djela neka ide u edukativni Fond za poticanje korupcije”, naveo je u pismu.

U tom Bandićevu priznanju, dodaje, svakako bi se trebale naći “epizode” poput one kako mu se Ivica Todorić odužio za legaliziranje Kulmerovih dvora “s famoznim trikom da su veleposlanstva tražila da u zelenoj podsljemenskoj zoni mogu graditi rezidencijalne zgrade”.



Zanima ga i kamo je otišao novac tvrtke Grokomp koja je zemljište na uglu Vukovarske i Heinzelove ulice, tvrdi, zamijenila sa Zagrebom i prodala ga Agrokoru za 2,9 milijuna eura, ali je tajnim aneksom cijena “napuhana” na 6,3 milijuna eura.

Kako je netko sa završenom srednjom školom na poziciji voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga?

Juričan želi saznati i tko je u aferi Nadstrešnice krivotvorio preko 350 dokumenata, kako je plaćen skupi namještaj u tri tajna stana koja je, kaže, koristio Bandić, tko mu je dojavio da će mu bosanskohercegovačka sigurnosna agencija SIPA raditi pretres garaže u njegovom rodnom mjestu Poganoj Vlaki u BiH.

Interesira ga i kamo Bandić “sprema specijalne terete koje mu donosi Zdenko Antunović”, kako je Bandićeva administrativna tajnica Marija Caharija, koja je kod njega bila zaposlena sa srednjom školom, dogurala do voditeljice podružnice Zagrebačkog holdinga.

Od Uskoka traži i da Bandiću da imunitet kako bi otkrio je li pronašao svoje ime na dokumentu OCTA (Organised Crime Treat Assesment, procjena prijetnje organiziranoga kriminala u RH) koji je 2010. “preko prljavih policajaca iscurio iz Uskoka”, kako je ishodio da Miroslav Tuđman u Operativno-tehničkom centru provjeri da li ga Uskok prisluškuje.

Ostanak na slobodi mala je cijena za istinu

“Kad se kraljevima Adventa odredi masna tarifa, da li oni odmah pokunjeno pristaju, ili se cjenkaju? Kako izgledaju druženja po Bocca Maraiu i Mon Amiju s dubajskim investitorom Mohamedom Alabbarom? Kako su točno posložene karte oko zagrebačkog Manhattana i koliki kolač će dobiti pajde iz Kamgrada? Jel mu bilo lakše raditi dealove s Ivom Sanaderom ili pak sa Andrejem Plenkovićem”, piše Juričan.

“To što bi gradonačelnik Milan Bandić tim dealom ostao na slobodi, mala je cijena za neprocjenjivo iskustvo koje bi na njegov edukativni uradak donio, a i predsjednica Kolinda ne bi morala mijesiti kolače i nositi mu ih u zatvor”, zaključuje u otvorenom pismu ravnateljici Uskoka.

Komentari