Bernardić: Milanović je personifikacija nužnih promjena

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u četvrtak da je njihov kandidat Zoran Milanović ‘personifikacija promjene koja Hrvatskoj treba’ i da je prvi krug predsjedničkih izbora pokazao kako velika većina građana nije zadovoljna mandatom aktualne predsjednice.

“Prvi krug predsjedničkih izbora jasno je pokazao da velika većina nije zadovoljna predsjedničkim mandatom aktualne predsjednice. Naš kandidat Zoran Milanović, kao pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora, personifikacija je promjene koja Hrvatskoj treba”, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare.

Milanović ne nudi iskrivljenu prošlost koja nas razjedinjuje i ne izvikuje jeftine i prazne domoljubne fraze pod kojima je narod osiromašen, a zemlja pokradena i predana podobnoj manjini, nego je iskren i govori istinu iako istina ponekad najviše boli, rekao je predsjednik SDP-a.

Građani su, smatra, u prvom krugu izabrali put kojim žele da Hrvatska krene u 2020. godini, a to je put nužnih promjena.



“U silnoj panici i strahu od poraza, spisak HDZ-ovih laži u ovoj kampanji je svakim danom sve veći i veći”, ustvrdio je Bernardić.

Dodao je kako predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, “Milanovića i njega optužuje da kontinuirano lažu kada govore o povezanosti ove vlasti i korupcije”, a istina je, napominje Bernardić, “da ne zna što bolje opisuje Plenkovićevu Vladu; činjenica da je, zbog sumnje u koruptivne radnje moralo otići pola Vlade – Marić, Kuščević, Tolušić, Žalac, Dalić ili da se takva Vlada još uvijek održava na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji, odnosno kupovanju zastupnika u Hrvatskom saboru”. Ovaj saziv Sabora nije volja građana, ocijenio je šef SDP-a. Smatra da bi stoga bilo “najpoštenije da građani na prijevremenim izborima kažu što misle o takvom načinu okupljanja parlamentarne većine”.

O toj korupciji, dodao je Bernardić, govori i kritika koju je na račun Plenkovićeve Vlade uputila Europska komisija, kao i podatak da je po indeksu percepcije korupcije Hrvatska za vrijeme ove vlade potonula u društvo najkorumpiranijih zemalja u Europi.

“Lažu i o tome da Milanović dijeli Hrvatsku, a upravo su oni ti koji dijele Hrvatsku zadnjih 30 godina. HDZ dijeli Hrvatsku na ‘prave Hrvate’ i valjda ‘krive Hrvate’. Dijele Hrvatsku na privilegirane, one koji imaju člansku iskaznicu HDZ-a i na ogromnu većinu građana, koji bez te iste članske iskaznice ne mogu ostvariti svoje potrebe”, istaknuo je Bernardić.

Komentirao je i aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja se bori za novi mandat, rekavši da nije ispunila obećanje o tome da će Hrvatska postati jedna od najuspješnijih zemalja.

“Lagala je da je živjela skromno u bivšoj državi, a otac joj je bio bogati privatni poduzetnik. Lagala je oko vlastite obitelji, zlorabila je supruga za kojeg je rekla da doma čuva djecu, a on je bio na hokejaškoj utakmici. Zlorabila je i vlastitu djecu, jer je tvrdila da je s njima bila u Vukovaru nakon mirne reintegracije iako se njena djeca tada nisu ni rodila. Na besraman je način pokušala zlorabiti vukovarske branitelje, kada je rekla da im je sigurno drago što su poginuli”, izjavio je Bernardić komentirajući Milanovićevu protukandidatkinju Grabar Kitarović.

Stoga je, ističe Bernardić, Hrvatska danas na prekretnici i građani u drugom krugu biraju – želimo li Hrvatsku jednaku za sve ili Hrvatsku samo za neke, samo za HDZ-ovce, normalnu Hrvatsku ili Hrvatsku opterećenu kaosom i korupcijom.

“Za predsjednika države nužna je ozbiljnost, čvrst stav, trezvenost, mudrost i državničko iskustvo. Sve to pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora ima. Zoran Milanović je čovjek s karakterom za Hrvatsku s karakterom. S njim kao predsjednikom Hrvatska će sigurno napraviti zaokret prema normalnom”, ustvrdio je Bernardić, pozvaši građane da izađu na izbore u drugom krugu kako ne bi netko drugi odlučivao umjesto njih, da im drugi ne bi krojili sudbinu, i da ih “ne pokradu”.

Kaže da su u Uredu predsjednice Republike tijekom mandata “afere i skandali bili realna stvar”, te ocijenio da je u nedavnoj debati dvoje kandidata na RTL-u “Milanović bio dominantno bolji i argumentiraniji”.

Bernardić vjeruje da su to građani koji su “mudri i bistri itekako uvidjeli” te da znaju kome će u nedjelju dati svoje povjerenje, a to je, uvjeren je, Zoran Milanović.

“Očekujem Milanovićevu pobjedu koji će funkciji predsjednika Republike vratiti ugled i dostojanstvo, a od Hrvatske učiniti normalnu i civiliziranu zemlju”, zaključio je Davor Bernardić.

Komentari