Gjenero: Nema govora o puču, Grabar-Kitarović je djelovala prema ustavu

Cropix

Portal Otvoreno.hr razgovarao je s politologom i nezavisnim političkim analitičarem Davorom Gjenerom o sučeljavanju predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović koje se održalo na HRT-u.

Komentirao je optužbe za izazivanje puča koje su si kandidati međusobno upućivali.

“Mislim da je to tema koja je danas irelevantna. Ona je bila važna u trenutku kada se odvijala. Jedini novi podatak koji smo jučer saznali je navodna SMS poruka u kojoj gospodin Milanović pokušava poticati gospođu Grabar-Kitarović da ne predaje Tomislavu Karamarku mandat za sastavljanje Vlade, unatoč tome što je gospodin Karamarko osigurao 76 potpisa”, rekao je Gjenero.

Naš sugovornik smatra da se to ne može nazivati pučem, jer se puč ne provodi kada nema moći, poput predsjednika.



“Ono što je predsjednica rekla, o tome kako je ona iz predostrožnosti obavila konzultacije za formiranje prijelazne vlade ako dođe do raspuštanja parlamenta i neuspješnog formiranja vlade, to je sasvim točno. Tu nema nikakvih dvojbi da je predsjednica djelovala u skladu s Ustavom”, rekao je Gjenero.

Isto tako, Gjenero smatra starim podatkom da je gospodin Milanović bio najavio kako neće pristati na formiranje prijelazne vlade, nego da će inzistirati na tome da njegova vlada vodi Hrvatsku do završetka novog izbornog procesa.

“Sve je to točno i poznato. Posve je jasno da je predsjednica republike djelovala u skladu s ustavom, a da je gospodin Milanović provodio svoje osobno nasilništvo na koje smo naviknuti”, rekao je naš sugovornik te ponovio da se ne radi ničemu novom. “Nema novih saznanja i novih podataka koji bi bitno mijenjali položaj u trenutnoj političkoj areni”.

Gjenero smatra da su moguće neugodnosti za Milanovića ako se objavi sporna SMS poruka javnosti i napominje: “Žalosno je, što se u Hrvatskoj procjena pozicije u ovoj krizi ne događa sukladno težini argumenata, nego sukladno političkom i vrijednosnom uvjerenju onih koji to procjenjuju”.

Na pitanje ima li pobjednika ova debata, odgovara da oni koji podupiru autoritarni, nasilnički nastup gospodina Milanovića misle da je on bio bolji, dok oni kojima je gospođa Grabar-Kitarović prihvatljivija, odnosno manje neprihvatljiva opcija, oni će smatrati da je ona izašla kao pobjednica debate.

Zaključno, Gjenero smatra da je Tomislav Madžar sasvim sigurno naštetio svojim istupom predsjedničinoj kampanji.

“Takve stvari se ne rade, nije bilo potrebe za takvim razgovorom”, rekao je Davor Gjenero za Otvoreno.hr.

Komentari