Vlada prosvjetarima ponudila rast plaća za 10,4 posto, sindikati umjereno zadovoljni

Vlada je obrazovnim sindikatima u štajku ponudila paket kojim bi se plaće u 2020. povećale za 10,4 posto, a sindikalno članstvo će odlučivati o tome prihvaća li tu ponudu na referendumu u srijedu i četvrtak, izvijestio je premijer Andrej Plenković nakon maratonskog sastanka.

Kvalitetan kompromis

“Mislim da smo ostvarili kvalitetan kompromis. Ako sindikati prihvate prijedlog, škole bi trebale početi raditi u petak”, rekao je Plenković nakon sastanka koji je trajao gotovo osam sati i završio u prvom satu srijede.

Premijer je kazao kako dogovor treba gledati integralno s prijedlogom koji je iznesen. Konkretno, rekao je Plenković, “od 1. prosinca plaća bi učiteljima i profesorima išla gore za 3 posto kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru, a od 1. siječnja za još dva posto kroz kolektivni ugovor. Tako bi oni već u veljači imali 5 posto veću plaću”.

O poziciji Blaženke Divjak razgovarat će s koalicijskim partnerima

Od 1. lipnja 2020. godine dobili bi još dva posto kroz Temeljni kolektivni ugovor i  još 1 posto kroz granski kolektivni ugovor, a od 1. listopada plaće bi rasle za još 2 posto. Najavio je i “osigurač” od 1 posto s 1. prosincem 2020., ako ne bude donesena uredba o koeficijentu složenosti poslova.



“U okviru razgovora spremi smo da dani provedeni u štrajku budu plaćeni. Razumjeli smo poruku sindikata”, kazao je Plenković. Rekao je i kako želi da škola počne već u petak, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure za okončanje štrajka.

Upitan odalke im novac za povećanje plaća, kazao je kako Vlada ima načina kako osigurati sredstva u proračunu za iduću godinu.

Na pitanje je li pozicije ministrice Divjak sigurna, Plenković je rekao: “Mi ćemo s koalicijskim partnerima razgovarati idućih dana. Sada nam je najbitnije da nastava što prije počne, bitni su nam učenici”.

Sindikati umjereno zadovoljni, to nije ono što su tražili

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izrazio je umjereno nezadovoljstvo ponuđenim prijedlogom.

“To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama”, rekao je Mihalinec.

Jučerašnji sastanak sa sindikatima prvo je vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a na njega je, nakon sjednice Vlade, došao premijer Andrej Plenković.

Plenković preuzeo vođenje sastanka sa sindikatima, ni nakon pet sati pregovorima se ne nazire kraj

Vilim Ribić, Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja je otkrio da su sindikati prijetili napuštanjem pregovora ako se na njima ne pojavi i premijer.

RIBIĆ OTKRIO DETALJE PREGOVORA Rekao sam da ćemo napustiti pregovore ako se Plenković ne pojavi

Zbog štrajka u školama koji je danas ušao u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustit će 123 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

Divjak: Ušli smo u crveno, izgledno je da će se školska godina morati produžiti

Komentari