Srbijanske tajne službe terete Nikolu Kajkića i srbijanskog dilera za špijunažu

Foto: Cropix

Srbijanska sigurnosno-informativna agencija (BIA) podnijela je kaznenu prijavu protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića zbog navodne špijunaže po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura.

Kajkić je državljanin Hrvatske, inspektor u Odjelu za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj i predsjednik Nacionalnog sindikata policije. Letić je u srpnju uhićen u međunarodnoj policijskoj akciji, u kojoj su sudjelovale i Hrvatske službe, dok je švercao kokain iz Urugvaja u Švajcarsku.

Kaznene prijave su Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici zbog akrivnosti usmjerenih na “ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”.

BIA piše o suradničkoj mreži od više državljana Srbije, koju je navodno formirao i koristio Nikola Kajkić.



Letić se sumnjiči da je kao bivši pripadnik MUP-a Srbije “uz materijalnu nadoknadu, a po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura, angažiran da na teritoriju Srbije prikuplja informacije koje imaju obavještajni karakter”.

Srbijanska obavještajna agencija tvrdi da je “Kajkić svoje angažiranje na teritoriju Srbije provodio ilegalno, realizirajući tajne, konspirativne i obavještajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i službenih kanala komunikacije i suradnje koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dviju zemalja”.

‘Desničarske političke strukture u Hrvatskoj’

Sve to je, kako navodi BIA, realizirao “po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju sukladno zakonu”, te da se “ukaže na navodni politički utjecaj na odluke suda i da se ugroze sigurnost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije”.

Letić je  13. srpnja ove godine uhićen u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske u svojstvu pripadnika međunarodne organizirane kriminalne skupine, predvođene američkim državljaninom Majklom Dokovićem (čije pravo ime je Iljmija Frljučkić). Uhićen je prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina, vrijednog oko 18 milijuna eura, iz Urugvaja u Švicarsku.

Podsjetimo, u Srbiji je nedavno izbila rusko-srpsku špijunsku aferu, i tada je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio da su na teritoriju Srbije aktivne mnoge obavještajne službe, a poglavito iz država regije.

VUČIĆ PRIZNAO OBAVJEŠTAJNU AFERU Ruske službe šire utjecaj na vojsku Srbije, potkupljuju časnike

 

Komentari