OTKRIVAMO Zapisnik sa sjednice Gradskog odbora HDZ-a potvrđuje sumnje o nepoštivanju procedure pri izbacivanju osmorke

Redakcija portala Otvoreno u posjedu je zapisnika sa sjednice Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba na kojoj je telefonskim putem ekspresno izbačeno osam članova HDZ-a zbog navodnog govora mržnje u Viber i WhatsApp grupama.

Ekspresno izbacivanje

Podsjetimo, HDZ-ovci su iz stranke izbačeni u malo više od sat i pol vremena. Iste večeri odluku o pokretanju stegovnog postupka prvo je donijelo Predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a, a zatim je Gradski odbor tu odluku potvrdio na telefonskoj sjednici.

Zatim se od zagrebačkog Časnog suda tražilo da prozvanu osmorku zbog poruka u Viber grupi, u kojima su vrijeđali predsjednika stranke Andreja Plenkovića, glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, predsjednika zagrebačke organizacije HDZ-a Andrije Mikulića, pisali protiv njihovih politika, odmah izbaci iz stranke zbog navodnog, prema tvrdnjama vrha HDZ-a, “širenja poruka mržnje”.

Zapisnik sjednice baca novo svjetlo na odluku Gradskog odbora

No, ako je suditi po zapisniku te telefonske sjednice izgleda kako na njoj ima nekoliko nelogičnosti zbog kojih cijeli proces koji je ionako bio kompromitiran i okarakteriziran kao nedemokratski i kao proces koji pripada više komunističkim vremenima nego modernim i demokršćanskim, postaje još sumnjiviji.



Naime jedan od izbačene osmorke, Božo Medić, koji je član Gradskog odbora naveden je kao prisutan u zapisniku iako nije sudjelovao u sjednici. Ako i jest sudjelovao Medić sigurno nije glasao sam protiv sebe.

Još jedna sitnica upada u oko. Kako doznajemo od osobe dobro upućene u formalnosti koje vladaju u HDZ-u tijekom sjednica tijela organizacije, ovako ne može izgledati i ne izgleda zapisnik telefonske sjednice.

Jedan o detalja koji posebno upadaju u oko je vrijeme. Iako se možda radi o tipfeleru, no s obzirom na cijelu situaciju oko ekspresnog izbacivanja, ipak budi sumnju. Naime, sjednica koja je odlučivala o pokretanju postupka trajala je do 19:45, a već u 19:15 je počela sjednica Časnog suda. Dakle moguće su tri rješenja: kao što smo već napisali da se radi o tipfeleru, drugo je da je Gradski odbor već u 19.15 imao 44 ruke za, međutim opet sumnju u tako nešto baca i glasanje Bože Medića koji nije prisustvovao sjednici i nije glasao protiv sebe.

Zapisnik potvrđuje tvrdnje predsjednice Časnog suda

S druge strane i da su imali 44 “za” Časni sud nije smio početi raditi dok ne dobije zapisnik po kojem trebaju postupati, a kojeg nisu mogli dobiti prije 19.45..

Kako nam kažu poznavatelji, s obzirom na to da se radi o telefonskoj sjednici u pravom zapisniku se napiše točno vrijeme svakog poziva, a one koje se ne dobije iz prve, barem se još jednom pokusa dobiti te se detaljno obrazloži kako se pokušalo doći do njega. Naravno trebalo bi biti navedeno pojedinačno glasovanje svakog člana što iz ovog zapisnika nije vidljivo. Naime ne zna se tko su suzdržani a tko oni koji nisu pristupili glasovanju.

Ovi detalji kao i nedavno priopćenje predsjednice Časnog suda Željke Žokalj koja kaže da se u cijelom procesu nije poštovalo gotovo ništa-od načina na koji je proveden stegovni postupak, u samo jednoj večeri te da članovi nisu imali priliku iznijeti svoju obranu baca potpuno drugo svjetlo na to kako Andrija Mikulić vodi zagrebačku organizaciju HDZ-a.

Komentari