Divjak: Kao ministrica moram brinuti i o učenicima i učiteljima. Od danas to više nije moguće!

Ranko Suvar / CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak održala je u utorak izvanrednu konferenciju za medije na kojoj govori o općem štrajku koji su nakon 26 dana cirkularnog štrajka, najavili obrazovni sindikati.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjih školama u ponedjeljak kasno navečer su najavili da kreću u frontalni štrajk u osnovnim i srednjim školama do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Frontalni štrajk, kako stoji u objavi sindikata na Facebooku, kreće od danas i traje do daljnjega.

Zbog toga, ministrica Divjak sazvala je izvanrednu konferenciju za medije.

Divjak: Bio mi je cilj uvesti reformu u sve naše škole

“S obzirom da sam se prije 2,5 godine kao nestranačka osoba i znanstvenica i profesorica prihvatila ove vrlo zahtjevne pozicije ministrice i to kada je reforma bila u raljama ideologije i daleko od škole. Bio mi je cilj uvesti reformu u sve naše škole.



Uspjeli smo i slomili smo sve otpore promjenama, od onih partikularnih interesa preko osobnih interesa pa do ekstremnih ideologija. Reforma obrazovanja je zaživjela u svim osnovnim i srednjim školama. Dio te reforme je i poboljšanje statusa učitelja, koji je dsetljećima bio zanemarivan. Imam dokaze da sam dala sve od sebe da u 2,5 godine poboljšamo status učitelja što nije nimalo jednostavno”, rekla je ministrica.

“Od početka štrajka pokušavala sam u nezavidnoj situaciji pomiriti dva prava: pravo na kvalitetno obrazovanje za djecu, ali i pravo nastavnika da se bore za svoj materijalni status. Kao ministrica moram brinuti i o učenicima i učiteljima. Od danas to više nije moguće jednako tako pomiriti”, objasnila je Divjak.

Ministrica je rekla da se sustav od danas nalazi u potpunoj blokadi. “To je rezultat igre moći. Ja u takvom sustavu ne želim djelovati”, rekla je ministrica.

“Neću se svrstati na stranu jednih ili drugih”, napomenula je Divjak.

Na kocki je budućnost naših učenika, roditelji žele da njihova djeca ostanu u Hrvatskoj i da dobro žive. I s pravom su ljuti”, rekla je ministrica i na direktno pitanje novinara hoće li podnijeti ostavku rekla: “Ja sam razmišljala o tome kako ne doprinijeti kaosu”.

 

Komentari