Uloga Sabora i njegovih zastupnika pala je toliko nisko da većina pleše kako Plenković svira

U rekordnom roku nakon izbora HDZ je objavio da ima osiguranu većinu u parlamentu te je izgledno da će Andrej Plenković dobiti od predsjednika države mandat za sastav još jedne Vlade.

Činjenica da HDZ u tome neće morati ustupati dio kolača izvršne vlasti stavio ih je u poziciju da provode politiku koju su rijekom kampanje i obećavali. A kako će provoditi obećanja vidljivo je i na takozvanom smanjenju ministarstava. Naime, premijer na odlasku i vjerojatni mandatar nove Vlade, Andrej Plenković najavio je kako će njegova buduća Vlada imati 12 i 20 resora. Međutim to se neće provesti racionalizacijom ili bilo kakvim sustavnim smanjenjem troškova, već isključivo stvaranjem mega ministarstava. Pa tako će novi ministar gospodarstva biti i ministar turizma i energetike. To naravno ne znači da će se smanjivati obujam javne uprave.

To samo omogućava premijeru, odnosno njegovim ministrima da pri tom pripajanju sebi lojalne kadrove namjeste, kako se to u narodu kaže ‘bliže oltaru’. Dakle ništa novog na brdovitom Balkanu.

A da ništa novog nećemo vidjeti mogli smo primijetiti po nastupima premijera na odlasku. Naime, Andrej Plenković je upravo to, premijer tehničke Vlade na odlasku. No to Plenkoviću ne smeta, kao što mu nije smetalo ni ranije, da bahato preuzima ovlasti ili ni malo ne poštuje nikakvu ustavnu proceduru. Da istina neki mogu reći, što će nam procedura, ali isti ti zazivaju ministre i političare da povedu narod u borbu protiv epidemije primjerom, noseći maske i držanjem distance u javnosti.



Ono što je najžalosnije tek su rijetki, možda tek su jedan ili dva buduća, nova/stara saborska zastupnika ili političara ili uopće javne osobe primijetile kolika je daleko otišla bahatost predsjednika HDZ-a. Upravo ta njegova bahatost, pokazala je i koliko je nakaradan parlamentarni sustav u kojem živimo. Tako je premijer tehničke vlade, iz bunkera Nacionalne knjižnice suvereno, poput bana ili kralja, najavio kako će Sabor, najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj raditi onako kako on hoće. bez ljetne stanke kako bi se užurbano donosili zakoni. Svakako pohvalna ideja, ali Plenković je samo tehnički premijer i samo izabrani saborski zastupnik. Deseti saziv još nije sazvan, Plenković nije potvrđen za mandatara i deseti saziv Sabora još ga nije potvrdio. Svi znamo da će to veoma vjerojatno i biti, ali to nije. Mislite da je to mala stvar. Vjerojatno jest, ali to samo pokazuje koliko je Sabor pao na niske grane kad njegovim radom upravlja relativni pobjednik izbora, a ne njegovi zastupnici.

Od HDZ-ovaca razumljivo 

I dok je apsolutno razumljivo od zastupnika HDZ-a da ponizno i sa slomljenom kičmom slušaju svog vođu, nevjerojatno je da drugi izabrani zastupnici, stari ili novi, jednako se ponižavaju pred predsjednikom HDZ-a zaboravljajući da su oni prije svega narodni zastupnici u najvišem zakonodavnom tijelu ove zemlje.

Tako su i prihvatili, ne obazirući se na Ustav, sazive ili zakone pristali doći u Banske dvore, sjedište Izvršne vlasti na sastanak s tehničkim predsjednikom Vlade na odlasku, čovjeku koji je zasad tek izabrani zastupnik Sabora koji još nije konstituiran. Izgleda kako zastupnicima Mosta i SDP-a ne smeta to što je Plenković Banske dvore pretvorio u središnjicu HDZ-a. Naime, dok god nije izglasan od desetog saziva Sabora za premijera, svoje prijedloge o načinu vođenja neke nove vlade i gospodarstva u jednoj od najvećih recesija u povijesti može davati samo iz središnjice HDZ-a.

No naravno HDZ i Plenkovića to ne brine. Jer ako je mogao četiri godine voditi sastanke koalicije u Banskim dvorima, ponoćne sastanke za spas Agrokora i slično, zašto ne bi i sad kao tehnički premijer Vlade na odlasku, mogao zvati tek izabrane saborske zastupnike saziva koji još nije konstituiran da im objasni svoje planove. Upravo, oni zastupnici koji na taj sastanak ne odu, dat će predsjedniku tehničke vlade na odlasku i tek izabranom saborskom zastupniku HDZ-a Andreju Plenkoviću poruku da je Sabor daleko iznad njega, a narodu da ga zastupaju.

Mislite da ovo nije bitno. E pa zamislite koliko će im od ovakve, nebitne uzurpacije Ustava, zakona i elementarne pristojnosti trebati do uzurpacije svega ostalog. Pogotovo kad Plenkoviću za većinu ne trebaju ostale stranke. Ili ako ne možete zamisliti kod nas, zamislite samo situaciju u kojoj njemački kancelar, britanski premijer ili američki predsjednik zapovjede nešto svojim parlamentima i koliko bi vremena prošlo da se na njih digne kuka i motika. I to ne samo medija i medijskih djelatnika. Al’ na Balkanu sve je moguće.

Komentari