TKO ZBILJA PLAĆA POREZ? Vojković odgovara na teze sindikata

HRT/screenshot

Goran Vojković je komentirao je tezu koju često koriste sindikati u javnim službama, a koja je i uoči velikog štrajka učitelja postala ponovno aktualna. Kada se zaposlenicima u javnim službama kaže da žive od poreza koji uplaćuju privatnici u državni proračuni spremno odgovaraju: “ali i mi plaćamo porez”.

Vojković tvrdi da sindikati miješaju financiranje i društveno korisnu djelatnost.

“Privreda, naime, jedina plaća porez. Gospodarska aktivnost (firme, restorani, najam apartmana, vađenje nafte, prodaja namještaja ili softvera, uzgoj krumpira…) jedini su koji stvarno pune proračun i omogućavaju plaće prosvjeti, upravi, vojsci.”

Tezu je objasnio relativno jednostavnim primjerom, onim zatvorenog afričkog sela.



“Uzmimo jednostavan primjer – nerazvijeno afričko selo sa stotinjak stanovnika. U takvom selu svi rade, uglavnom u poljoprivredi, imaju još kovača te par drugih obrtnika i ukupno mogu izdvojiti hrane i resursa za tri činovnika: poglavicu, vojnika i učitelja. Ako seljak u tom selu ne ubere povrće za učitelja, a obrtnik mu ne napravi odjeću – učitelj će biti gladan i bit će mu hladno. Pri tome ne mijenja na stvari ako od četiri glavice kupusa učitelj jednu vrati seljaku (plati PDV) – i dalje je seljak zadužen za ručak učitelja određenog dana morao dati četiri glavice kupusa. To što je dobio jednu natrag samo smanjuje porezno opterećenje, ali ono je i dalje tu.

Svi u selu će se složiti da učitelj bitno pridonosi razvoju – ne samo što podučava djecu već i pomaže u napretku sela. Međutim, ako seljaci i obrtnici nemaju dovoljno za odvojiti za učitelja, on može biti i najbolji na svijetu, ali neće se moći baviti podučavanjem, već će i on morati u poljoprivrednike.”

Bez snažnog gospodarstva nema novaca za javne usluge

Taj primjer ilustrira važnu činjenicu, smatra Vojković. A to je da bez snažnog gospodarstva nije moguće imati dobre javne usluge.

“Naravno, kako jača privreda, tako sva ta nadogradnja može biti bolja, pa zato bogata Švicarska ima i bolje vrtiće, škole, bolnice, pa i vojsku od relativno siromašnije Hrvatske. Da biste imali nešto vrhunsko, morate imati i privredu koja to može platiti. Da u Hrvatsku dovedete jedno od top 10 sveučilišta, koliko god ono moglo pomoći razvoju privrede – mi ga jednostavno ne bismo mogli platiti. Jedan odjel takvog sveučilišta troši koliko i kompletna hrvatska znanost!

Cijela priča je jednostavna – koliko god bili važni mnogi među onima čije se plaće izdvajaju iz proračuna ili od doprinosa – liječnici, znanstvenici, učitelji, vatrogasci i drugi – oni žive od privrede.”

Upravo je u gospodarskoj aktivnosti problem, smatra Vojković “Hrvatska je izgubila 300.000 ljudi u najboljim godinama, onih koji su trebali ovdje raditi, privređivati i uplaćivati u proračun. S druge strane, ionako velik javni sektor postajao je zadnjih godina još veći.”

Bez stvarnih reformi koje će rasteretiti privatni sektor, neće biti novaca za javni sektor, zaključuje Vojković za Index.

Komentari