Tko se ima pravo zvati radnikom?! Ili kako Matanić ispravlja tu ‘nepravdu smrdljivog kapitalizma’

I tako u ovom vremenu kada očito nemamo pametnijeg posla do dosadnog čekanja recesije da nas udari u svojoj punoj snazi razbijamo dosadu sa nasumičnim objavama na društvenim mrežama od kojih Hrvati naprave nacionalnu senzaciju.

Tako je ovaj tjedan počeo s Influencerima, točnije s influencericom Doris Stanković, za koju su doduše neki od nas tek sada prvi put čuli, no to ne umanjuje njezinu sposobnost utjecaja na svoje pratitelje.

Priča vam je sigurno već poznata pa ću samo u kratkim crtama naglasiti najvažnije. Dakle Stanković tražila od restorana u Poreču besplatnu klopu u zamjenu za reklamu na njezinom story-u na društvenoj mreži. Restoran rekao ne, s obrazloženjem kako nije dovoljno poznata, Stanković se uvrijedila i restoran neprofesionalnim, na kraju je restoran spustio influencerici Doris da je citiram ‘guska’. Naša influencerica je bila toliko van sebe da je jednostavno morala ovu nevjerojatno glupu komunikaciju objaviti na Tik-Tok mreži, jer ipak znamo svi da se pet minuta slave postiže lupanjem što većih gluposti po internetu i tako smo ovaj tjedan dobili ovo što smo dobili, a što iskače ne samo iz paštete nego baš iz svake konzerve.

Kako bilo, dotična influencerka na krilima jedne prepiske s predmetnim restoranom skuplja dodane pratioce, dok naši mainstream intelektualci škrguću zubima, pjene se, prijete, vrijeđaju i prozivaju istu. Tako novinarka Maja Sever ekspresno na Twitteru daje podršku napadnutom restoranu i izražava želju da upravo tamo ode na klopu kad se pojavi u Poreču kako bi baš njima ostavila novac i tako spustila našoj influencerki.



Matanić u obrani ‘radničke klase’

No pravi rat influencerima objavio je hrvatski redatelj Dalibor Matanić koji se u svom bijesu obrušio na Doris Stanković i njezinu objavu, te uz prijetnje svečano obećao kako će se, valjda osobno potruditi da svi influenceri više nikada niti kune ne zarade. Poziva on tako sve na ‘lobiranje’ kod klijenata i Doris Stanković, ali i drugih influencera, zauzimajući prve redove sa šakom podignutom u zrak u borbi za ‘radničku klasu’.

Uči nas tako Matanić u svojim izljevima pameti na Facebooku što je to rad. Pa tako objašnjava kako je pošteni radnik onaj koji se budi u pet ujutro, kao što je to činila 40 godina njegova majka. Čini se kako oni koji se bude u šest ujutro već spadaju pod ‘neradničku bagru’, kako ih Matanić časti po Facebooku i nisu dostojni svoj zarađenog novca, Katarina Peović mora da puca od ponosa.

‘Nepravda smrdljivog kapitalizma’

Kako li se samo netko usuđuje zarađivati novac kako se njemu prohtje i kako si je netko zamislio, Matanić je tu da ispravi tu ‘nepravdu smrdljivog kapitalizma’, jer on zna kako se dolazi do novca, budi se u pet ujutro i ide se crnčiti, ili u njegovom slučaju samo se valja prilijepiti na državni proračun, Dok će ostala ‘neradnička bagra’ tek osjetiti njegov bijes.

Taj ‘liberalni’ duh ‘dobrote’ i ‘uključivosti’ koji je izašao na površinu je upravo ono što predstavlja cijeli taj mainstream kulturni establišment, prijetnje, vrijeđanje, ponižavanje, etiketiranje i ostala ‘uključivost’ za koju Matanić i ekipa ‘ginu’ je normalan način komunikacije za njih. Oni ne vide ništa patološki loše u tome. Prema njihovoj percepciji svijeta svi smo mi ‘neradnička bagra’, dok su oni tu da nas izvedu na ‘pravi put’.

Komentari