SDP-ovke slave dan kad su u diktaturi dobile biračko pravo umjesto dan kad im je Račan dao demokratsko pravo izbora

Na današnji dan 1945. godine žene su u Hrvatskoj, u okviru Jugoslavije, ostvarile pravo glasa. Na parlamentarnim izborima za Ustavotvorni sabor Narodne Republike Hrvatske, u studenome 1946. godine, u Parlament je prvi put u povijesti, uz 170 zastupnika, izabrano i 6 zastupnica”, pišu članice Foruma žena SDP-a na društvenim mrežama.

Nastavljaju kako suvremene demokracije nema bez izjednačavanja biračkog prava.

“Iako je 1945. utvrđeno pravo glasa, a Ustavom iz 1990. utvrđena zabrana diskriminacije, položaj žena u Republici Hrvatskoj danas daleko je od ravnopravnosti. Napredak u pogledu prava žena postiže se sporo, a dosegnuta prava nikada nemaju jamstvo opstanka. Duga je povijest borbe za rodnu ravnopravnost, a biračko pravo jedna je od najvažnijih pobjeda”, napisale su.

Međutim, iako je Jugoslavija ženama dala pravo glasa, pa su s velikim zakašnjenejma za nekim drugim zemljama i žene u Hrvatskoj 1945. godine mogle izaći na izbore, budimo realni, u Hrvatskoj, tada u sklopu Jugoslavije, u kojoj je na vlasti bio kumunistički diktatorski režim, žena kao ni drugi građani nisu imale pravo birati. Jer poanta izbora je imati pravo i mogućnost izabrati između minimalno dvije ili više političkih opcija što nije bilo moguće u Hrvatskoj do 22. travnja 1990. godine.



Umjesto slavljenja komunističkog režima, koji očigledno ljevičarima u Hrvatskoj neosporno jako nedostaje, trebale bi slaviti  dan kad su u tad još SRH održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj održanim 22. travnja 1990. na kojima su žene, kao i ostali građani tada još Socijalističke Republike Hrvatske dobili pravo izbora. 

Ono što cijelu stvar čini zanimljivijom jest to da glavna zasluga Ivice Račana, osnivača i prvog predsjednika SDP-a je u tome što je kao predsjednik tada jedine zakonom dopuštene stranke odlučio raspisati prve demokratske izbore u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj 1990. godine, pa nismo i mi morali gledati scene kao u Mađarskoj ili drugim zemljama Istočnog bloka kako vojska tenkovima guši narodne prosvjede.

Komentari