Ekonomske slobode štite žene od uznemiravanja na poslu

pixabay

Žene su često žrtve nemoralnih ponuda i podcjenjivanja njihovih intelektualnih vrijednosti i radnih kvaliteta u našem društvu, ali i u zapadnim zemljama.  

Iako na zapadu postoje šire tržišne mogućnosti nego kod nas i puno uređenije pravosuđe, brojne žene dolaze u sukob s nemoralnim ljudima koji žele iskoristiti njihov potencijal na nehuman način te se dugo zavaravaju da će se takav odnos sam po sebi promijeniti bez većih posljedica, stoga pristaju na takve odnose i zbog vlastite intime, prijetnji ili ucjena dugo žive u strahu i pronalaze snagu da pokrenu sudske procese za slučajeve seksualnih iznuda. 

U Republici Hrvatskoj takva degradacija žena nije nekakav ne uobičajen događaj, ali je vrlo teže u ovakvom sustavu podnijeti prijavu, stoga je teško statistički prikazati koliki broj žena trpi bilo koji oblik diskriminacije zbog svog spola. 

Jedan od razloga je kolektivizam i ne povjerenje u rad institucija koje imaju drastično niske kazne za takve slučajeve. Često sudske presude u javnoj upravi nemaju nikakvog efekta za žrtvu jer nasilnik i nakon presude ostaje na radnom mjestu, a žrtva iz osjećaja straha ostaje na bolovanju i nema želju za povratkom na svoj posao, ali s obzirom na čestu degradaciju, nema niti sigurnost promijene novog radnog mjesta na kojem bi mogla ponovno proživjeti iskustvo podcjenjivanja njezine vrijednosti na temelju spola ili ponudu za seksualni odnos. 



Drugi razlog šutnje je općedruštveni problem koji tjera žrtvu da zaboravi na prošlost i krene dalje te da svako uznemiravanju na temelju spola ne spominje zbog stigme koju bi nosila do kraja života kao majka u mirnom obiteljskom okruženju.

Posljedica bivšeg režima

Ovaj negativan fenomen dio je nasljeđa bivšeg sistema u kojem je glavni vođa čovjek je imao titulu, ili komunistički diktator Josip Broz Tito bio okarakteriziran kao veliki zavodnik i ljubitelj žena, po čemu je vrlo često bio poznat. Nije samo zbog toga, mediteransko naslijeđe kao i neke druge stvari koje je Tito nasljedovao od ranije, a on ih samo živio.  Imao je apsolutnu vlast i moć, kao i ljudi koji su ga okruživali.

Sustav koji je degradirao svako znanje i rad te postavio jasna načela odanosti partiji izgubio je kvalitetne ljude koji nisu pristajali na funkcije, već su odlazili na zapad. Ne vidim poveznicu s gornjim tekstom. 

 Čudnim kriterijima dodjeljivali su se stanovi i činovi i probitak je bio zagarantiran često nemoralnim ljudima koji su koristili poziciju za površnu slavu.

 U apsolutnoj ekonomskoj neslobodi i velikoj nezaposlenosti žene su sklone pristajati ili ne reagirati na takav oblik diskriminacije, naravno da je teško procijeniti broj neprijavljenih slučajeva, ali za pretpostaviti je da ih je bilo vrlo mnogo. 

Bivši režim se po mnogo čemu danas očituje u našem društvu, a definitivno vrijednosni kriteriji u sustavu koji daje pozicije diskutabilnim ljudima, koji iste onda iskorištavaju, strukturni je problem degradacije žena, a koja po tom pitanju još uvijek trpi.

Ekonomske slobode

O problemu diskriminacije žena u društvu bavi se parlamentarno tijelo Vijeće Europe koje ozbiljno upozorava zemlje članice na postupanje u skladu s promjenom svijesti o ženi kao majci i domaćici. Jedan od velikih problema smatraju predstavljanje slike žene kao domaćice koja se smatra kao žena nižeg oblika podložna zlostavljanu. Ovaj oblik razmišljanja snažno je zastupljen diljem zemlje u pasivnim i ruralnim krajevima gdje se žene još uvijek smatraju kao niža bića bez poštovanja.

Isto parlamentarno tijelo sastavilo je Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija koja ima za cilj sprječavanje nasilja nad ženama. Ista sadržava sve oblike nasilja nad ženama i najvažnije zaštitu žrtve te okončanje ne počinitelja nasilja. Hrvatska kao zemlja potpisnica aktivno provodi navedene oblike borbe kroz sustav, ali i podiže važnost zaštite žene primjedbom istih. 

S obzirom na to da je problem apsolutno nemoguće ukloniti, rješenje je postaviti jasnije kriterije u sustavu te pooštriti sankcije za slučajeve degradacije žena, u skladu s europskim standardima. Što je veća ekonomska sloboda, veća je i mogućnost žene da se oslobodi svih negativnih osoba koje joj narušavaju zdravlje i dostojanstvo na radnom mjestu.

Komentari