Da je Plenkovićeva teorija zavjere istinita, svima bi bilo bolje. S obzirom da mediji ipak ne pokušavaju srušiti HDZ, opet ostaje samo jedno rješenje – izbori

Kuhari dobrovoljci, privatni poduzetnici i ugostitelji te pridružene udruge građana predali su palicu prehranjivanja stradalih u potresu i volontera te pridruženih službi na terenu državnoj tvrtki Pleter, na čijem je čelu umirovljeni general Marijan Mareković, inače savjetnik za branitelje predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Zorana Milanovića.

Odmah nakon što je ta državna tvrtka preuzela dužnost u Sisačko-moslavačkoj županiji, u medijima i na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje je očekivao svatko tko je upoznat s efikasnošću državnih tvrtki. Tako su potrebiti nakon nevjerojatno brzo spremljenih delicija vrhunskih hrvatskih masterchefova koje su im dobrovoljno spremali nakon potresa, dobili “delicije“ od Pletera koje bi se u narodu opisale kao “trči, trči pa meso“ jer su porcije obroka koje su osvanule u medijima izgledalo baš tako. Iz tih plastičnih posudica kao da “vrišti“ teza koju je pokušao progurati jedan poslovni medij, a postala je posprdna uzrečica za neefikasne i najčešće netransparentne državne tvrtke: državno, a efikasno!

I dok šef još jednog nepotrebnog HDZ-ovog Stožera ministar branitelja Tomo Medved u HDZ-ovskom stilu brani reakciju države pa tako i Pletera kojeg nije bilo na terenu dva tjedna, sve je pomalo zaprepastio istup predsjednika Zorana Milanovića koji je u stilu “predsjednika s karakterom“ opleo po Pleteru na čijem je čelu, podsjećam, upravo njegov savjetnik i prijatelj Marijan Mareković.

“Ne znam kakav doprinos daje Pleter, ali bio bih sretniji da za taj novac mogu to napraviti lokalni ugostitelji. Pleter je zaštićen kao lički medvjed. Pleter nisu konobari od terakote koji čekaju da izlete iz zemlje“, rekao je između ostalog predsjednik Milanović. Što se sad opet skriva iza njegovog nastupa? Opet se naziru sumnje je li u ovom trenutku Milanović na strani naroda i opravdano kritizira, ili štiti sebe čiji je savjetnik u ovom slučaju upravo direktor tvrtke koju on kritizira, kao što to radi većina javnosti. Već je samo poklanjanje posla na stradalim područjima Pleteru izgledao kao novi dogovor između Milanovića i Plenkovića gdje se Milanović nezadovoljan time što su njegovi ljudi izostavljeni iz Stožera i obnove, mogao zadovoljiti tako da tvrtka povezana s njegovim ljudima dobije dobar posao u Sisačko-moslavačkoj županiji.



A Pleter je, kao i većina tvrtki iz bazena “državno, a efikasno“, od osnutka pod brojnim sumnjivo dobivenim poslovima bez natječaja, kao i poslovnih prostora, nebrojenih zapošljavanja ortaka i kumova i svega što se veže uz “naše“ hibride između države i njoj bliskih i slizanih gospodarstvenika.

Novi HDZ – ista špranca

I dok su oči javnosti uprte u pomoć stradalima od potresa, dok su mediji i dalje pretrpani vijestima o koronavirusu, u pozadini se odvijaju klasični procesi HDZ-ovog shvaćanja ekonomije, odnosno nikad razbucanog nasljedstva socijalizma kojeg su zamotali u celofan kapitalizma, a kao konačni proizvod dobili – ortački kapitalizam. To nema veze s kapitalizmom, ali su na taj način zgadili ljudima taj pojam pa je sve skupa jedan začarani krug koji HDZ-u i priljepcima omogućava podršku javnosti za takav način poslovanja.

Tako su u javnost izašle nove snimke HDZ-ovih lokalnih moćnika koji dogovaraju poslove za ortake i privilegirane tvrtke. Andrej Plenković se hvali novim HDZ-om i ignorira silne korupcijske afere njegove Partije, a istina je da i dalje za tu stranku vrijedi ista špranca kao i u doba Ive Sanadera, na kojega Plenković i dalje nevjerojatno podsjeća, a čije su slike HDZ-ovci klasično skinuli sa zidova stranačkih prostorija. Ovog puta radi se o požeškim HDZ-ovcima, a modus operandi je vrlo dobro poznat: Gradski poglavari, povlaštene ortačke tvrtke, Komunalno poduzeće i famozna energetska obnova. Premijer i šef HDZ-a posljednjih dana šuti, o ovom se USKOK-ovom novom slučaju nije uopće oglasio, glasnogovornik ga skriva od medija kao zmija noge, a očekuje se njegovo klasično pranje ruku i podsjećanje javnosti da to nije isti HDZ kao nekada i da će institucije odraditi svoj posao.

Nekoliko dana prije nove porcije HDZ-ovog mita i korupcije, iz Vlade i HDZ-a stigle su optužbe prema medijima da pokušavaju srušiti HDZ i podrivaju stabilnost te stranke i Vlade – a po njima je to podrivanje stabilnosti Hrvatske.

Uvijek uz vođu

Da se to stvarno događa, da se udruženi medijski poduhvat odlučio srušiti Vladu HDZ-a, to bi bilo dobro za sve jer bi se opet malo uzdrmala Plenkovićeva politička stabilnost koja ne znači ništa nego održavanje statusa quo, ili bezbroj slučajeva poput ovih svježih iz Požege, Pletera, obnova poput Banije nakon rata i tako dalje.

No, to je daleko, daleko od istine i najjače medijske kuće će uvijek u ključnim trenucima stati uz svojeg velikog vođu koji će osvanuti na naslovnicama kao spasitelj naroda i domovine. Jedino rješenje bilo kakvih problema i bilo kakav napredak i dalje ostaje jedan jedini – izbori. Izbori, koje nikada ne iskoristimo, na koje izlazi uglavnom stranačka mašinerija i zaposlenici, gospodarstvenici poput ovih u novom slučaju iz Požege i na kojima nakaradni izborni sustav nedozvoljava opstanak bilo kakve treće opcije i stvarno razbijanje duopola. Prvi na redu su lokalni izbori, koji su po mnogima zapravo i najvažniji jer utječu na živote stanovnika u njihovim okruženjima i susjedstvu, a koji utječu upravo na to hoće li ortaci i dalje dobivati namještene poslove, dok će pošteni poduzetnici lijepo sve vladajuće uhljebe financirati i u ovim nebuloznim “epidemiološkim“ mjerama jedva preživaljavati.

I zato iz Udruge glasa poduzetnika grlatog Hrvoja Bujasa već pomalo i dosadno kao papagaji ponavljaju “ŽELIMO MANJE POREZE I PRIREZE“, “UKINITE PARAFISKALNE NAMETE“, “UKINITE OBAVEZNO ČLANSTVO U KOMORAMA“ i tako dalje… Jer su svjesni upravo činjenice da se tim novcem poreznih obveznika ne financiraju, kako kažu vladajući, “vrtići i škole“; nego upravo upravljači poput ekipe iz Požege, pomaže se privilegiranim monopolistima i ortačkim gospodarstvenicima, financiraju se državni uhljebarijati poput Pletera i poglavari države poput malog Sanadera, odnosno Andreja Plenkovića, koji se čudom čudi kad iskoči nova afera u kojoj su glavni akteri – HDZ- ovci.

Komentari