Znanstvenik s Oxforda tvrdi: Koronavirus nije nastao u Kini već ga se može naći po cijelom svijetu i samo je čekao savršene uvjete za razmnožavanje

Twitter

Kanalizacijski sustav je posebno pogodan za očuvanje virusa jer je temperatura tamo često niža od one na površini pa virusi ostaju očuvani i mogu dugo preživjeti, ali i nesmetano se širiti.

Novi koronavirus ne potječe nužno iz Kine, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Oxford.

Kako je pojasnio dr. Tom Jefferson iz Centra za medicinu temeljenu na dokazima Sveučilišta Oxford, novi koronavirus vjerojatno je mirovao godinama diljem svijeta i čekao da se poklope savršeni uvijeti.

Ističe kako su tragovi novog koronavirusa pronađeni u kanalizacijskim sustavima u Španjolskoj, Italiji i Brazilu i prije no što se koronavirus pojavio u Kini. Podsjetimo, znanstvenici su otkrili tragove novog koronavirusa u uzorcima otpadnih voda koji su uzeti u ožujku 2019. godine u Barceloni. To je potaknulo kineske državne dužnosnike da izjave kako je koronavirus krenuo iz Španjolske, a ne Kine, kako se trenutno vjeruje.



No, brojni znanstvenici ističu kako španjolsko istraživanje nije točno te ističu kako svi dokazi pokazuju da je novi koronavirus krenuo iz Kine.

Dr. Jefferson je staknuo je kako bi trebalo dodatno istražiti zašto se virus tako dobro snalazi i buja na mjestima kao što su klaonice i pogoni za proizvodnju hrane. Vjeruje kako bi tako mogli otkriti nove potencijalne načine prijenosa koronavirusa. U razgovoru za Daily Telegraph istaknuo je kako bi teorija prema kojoj je virus prisutan u cijelom svijetu, ali čeka prikladne uvjete za razmnožavanje, objasnila i kako je došlo do širenja Španjolske gripe 1918. godine u Zapadnoj Samoi, iako tamošnji stanovnici nisu komunicirali s ostatkom svijeta.

Uvijek postoji nešto što potiče virus na aktivaciju

Uvijek postoji nešto što potakne virus na aktivaciju. Možda je to napućenost nekog prostora ili uvjeti u okolišu, a to je ono što bismo trebali tražiti, istaknuo je dr. Jefferson.

Dodao je i kako u našim kanalizacijskim sustavima postoji velik broj virusa, ali i sve veći broj dokaza da se virusi prenose izmetom. Kanalizacijski sustav je posebno pogodan za očuvanje virusa jer je temperatura tamo često niža od one na površini pa virusi ostaju očuvani i mogu dugo preživjeti, ali i nesmetano se širiti.

Svjetska zdravstvena organizacija najavila je početak istrage koji bi trebao otkriti točno podrijetlo virusa i početak pandemije.

Otkrivanje podrijetla virusa je veoma važno. Možemo se bolje boriti s virusom ako znamo nešto o njemu, kao i kako je i gdje nastao, istaknuo je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

No, takva istraga neće biti ni jednostavna ni brza ni jeftina. Ali bi mogla u konačnici dovesti do otkrivanja lijeka za COVID-19 i sprječavanja novih pandemija u budućnosti, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Komentari