Znanstvenici traže načine za borbu protiv najezde skakavaca. Jedan od njih je da ih se koristi za hranu

Znanstvenici u Nairobiju traže nove načine kako da se riješe skakavaca dok drugi val te pošasti prijeti usjevima Istočne Afrike, a opcije su jesti ih, trovati ili koristiti miris koji bi ih natjerao na kanibalizam.

Rojevi skakavaca najgori su u tri generacije, a pogoduje im neočekivano vlažno vrijeme i raspršuje ih rekordni broj ciklona.

Najezda skakavaca mogla bi koštati Istočnu Afriku i Jemen 8,5 milijardi dolara ove godine, priopćila je Svjetska banka.

Obrana od skakavaca obično uključuje korištenje pesticida još dok ne mogu letjeti, ali kemikalije mogu naškoditi drugim kukcima i okolišu.



Suočeni s tim problemom, znanstvenici Međunarodnog centra za fiziologiju kukaca i ekologiju (ICIPE) eksperimetiraju s biopesticidima i uporabom skakavaca kao ljudske i životinje hrane dok traže ekološke načine njihova istrebljenja.

Znanstvenici ICIPE-a bili su dio skupine koja je otkrila da izolat gljive, Metharizium acridum, može ubiti skakavce a da ne naškodi drugim stvorenjima. Izolat se sada koristi diljem Istočne Afrike.

Sada znanstvenici proučavaju 500 drugih gljiva i mikroba u svojoj biobanci u nadi da će pronaći još jedan otrov za skakavce.

Istraživanje znanstvenika ICIPE-a Baldwyna Tortoa većinom je usredotočeno na mirise i feromone skakavaca.

Prije nego što skakavci mogu letjeti oni imaju jedinstveni miris koji im omogućuje da ostanu u skupini, kazao je. Taj se miris mijenja tijekom sazrijevanja skakavaca.

Širenje mirisa odraslih među mladima moglo bi pomoći u uništenju skakavaca.

“Oni postaju dezorijentirani, skupina se razdvaja, napadaju i jedu jedni druge i postaju još osjetljiviji na biopesticide”, kazao je.

Postoji još jedan način borbe protiv skakavaca, koji je također ekološki, a riječ o tome da ih se koristi za hranu.

ICIPE razvija mreže i svojevrsne usisavače kako bi uhvatio veliki broj skakavaca, a zatim se ti kukci bogati proteinom mogu kuhati i pogodni su kao hrana za ljude i životinje.

Komentari