Znanstvenici pobrojali čak 98 simptoma povezanih s Covid-19. Jedan od njih je i opadanje kose

Gubitak kose može biti nuspojava koronavirusa, pokazuje nedavno istraživanje nad osobama koje su imale dugoročne simptome COVID-19.

Doktorica Natalie Lambert s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Indiani provela je istraživanje zajedno sa Survivor Corpsom, neprofitnim pokretom koji ima za cilj educirati osobe koje su preživjele COVID-19 i povezati ih s resursima za oporavak.

Osnivačica Survivor Corps-a Diana Berrent objavila je, javlja CBS News, istraživanje na Facebook stranici grupe, tražeći članove koji su preboljeli COVID-19 da podijele s drugima koje su simptome iskusili. Lista simptoma ankete temeljila se na početnom istraživanju COVID-19, koje su proveli Lambert i dr. Wendy Chung s Medicinskog centra Sveučilišta Irving u Kolumbiji.

Lambert je prikupila i analizirala preko 1500 odgovora. Ispitanici su bili ljudi koji pate od dugotrajnih simptoma COVID-19. Napominje da se njihovo izvješće temelji na iskustvima koja su podijelili pacijenti i da nije recenzirano znanstveno istraživanje.



Istraživači su otkrili kako je znatno više osoba koje pate od dugotrajnih simptoma COVID-19 nego što je to navedeno na službenim stranicama CDC-a.

Najčešći simptomi

Najčešći simptom je umor, zatim bol u mišićima te otežano isanje. Mnogi su također izvijestili da je COVID-19 uzrokovao i poteškoće s koncentracijom ili pamćenjem.

Više od 400 pacijenata prijavilo je i gubitak kose.

“Treba obratiti pažnju na simptome koje su ovi pacijenti imali na dodatnim dijelovima tijela, uključujući mozak, cijelo tijelo, zglobove, kosu, kožu i oči”, naveli su istraživači u priopćenju za javnost.

U istraživanju je navedeno 98 simptoma, uključujući manje poznate poteškoće poput debljanja, začepljenih ušiju, suhih očiju i osipa, koji se ne pojavljuju na službenom popisu CDC simptoma COVID-19, piše CBS.

Mnogi članovi Facebook grupe Survivor Corps objavili su da se nakon borbe sa COVID-19 bore i s gubitkom kose.

U srpnju je jedna žena objavila da joj je, otkad joj je u ožujku dijagnosticiran COVID-19, kosa padala u “masnim grudicama!”

“Moja kosa je toliko tanka i izgleda kao da ovom kraju nije bilo vidljivo”, napisala je.

Komentari