Znanstvenici otkrili zašto zaraženi koronavirusom gube njuh: Ovo bi nas moglo dovesti do terapija kojima bismo pobijedili zarazu

Pixabay

Američki znanstvenici su sigurni da su došli do saznanja zbog čega mnogi pacijenti oboljeli od koronavirusa, nakratko izgube osjet mirisa. Za to je navodno odgovoran enzim ACE-2.

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: Znanstvenicima Johns Hopkins sveučilišta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to točno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak osjetila mirisa, prenosi DW.


Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koju koronavirus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije. Znanstvenici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tijekom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operirani zbog tumora ili upale sinusa.

Nove mogućnosti liječenja?

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u znanstvenom časopisu European Respiratory Journal.

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Andrew Lane s Johns Hopkins sveučilišta: “Ako bi se to pokazalo točnim, onda bismo mogli da pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.”

Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak osjetila mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije. No, i on smatra da su nužna daljnja istraživanja.

Komentari