Znanstvenici otkrili zašto se mačke vole zavlačiti u kutije i uske prostore

Sigurni smo da vam je do sada već dobro poznato zašto se mace vole zavlačiti u kutije, police i u uske prostore. Znanstvenici koji se bave proučavanjem mačjeg ponašanja kažu da je to zato što mačke imitiraju ponašanje svojih prethodnica koje su se u prirodi sakrivale u male prostore i rupe iz kojih su sigurno mogle promatrati prirodu i skrivati se od napadača.

Mačke vole kutije jer su tajnovite životinje koje se vole skrivati. Dok su u kutiji, mace znaju da im se ništa ne može dogoditi i da im se nitko ne može približiti sa strane ili iza leđa. No jeste li se ikada pitali zašto to čine mačke koje žive u kućama i kojima ne prijeti nikakva opasnost?

Nizozemski znanstvenici nisu se zadovoljili odgovorom da mace samo oponašaju svoje pretke, njih je zanimalo što se krije iza toga. Odlučili su promatrati devetnaest mačaka iz jednog nizozemskog azila. Deset od devetnaest mačaka imalo je kutiju, a kada su im mjerili stres, rezultati su pokazali da mačke s kutijama imaju manju razinu stresa od onih koje nisu imale kutiju u koju se mogu skriti.

Isto tako, razina stresa za mačke s kutijama i mačke bez kutija izjednačila se nakon dva tjedna boravka u azilu. No mačke s kutijama do te razine stresa došle su već nakon trećeg dana te naredne dane ostale su na istoj razini.



Stres za mačke može biti poguban. Veća razina stresa znači veće zdravstvene probleme. Stoga, ako vaša maca ima potrebu zavlačiti se u kutije ili na police, a vi joj to ne dopuštate – vrijeme je da im izađete u susret, prenosi Index.

Komentari